Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 8

fredag 26 februari, kl 13:06 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

Ocotopus-Pie-vol-1-cvr-f9becOCTOPUS PIE Vol. 1 Tpb
Manus/Illustration: Meredith Gran
Förlag: Image Comics

Meredith Grans webbserie Octopus Pie såg dagens ljus redan 2007 och efter mer än 750 strippar, en Ignatz Award 2014 för ”Outstanding story” och nu den första samlade utgåvan från Image Comics är den hetare än någonsin. Här får vi följa de omaka 20-åringarna/rumskompisarna Eve och Hanna och hur de klarar av vardagen i Brooklyn, New York efter college. Eve är en vresig, bitter, cynisk och introvert kvinna som har ett simpelt jobb och inte vet vad hon ska göra med sin framtid medan Hanna är en fri, marijuana-rökande, själ med stark vilja med en egen liten framgångsrik affärsidé och som också är tillsammans med den übersnälle Marek.

XMENWXE2016001-DC11-bb5edX-MEN: WORST X-MAN EVER #1
Manus: Max Bemis
Illustration: Michael Walsh
Förlag: Marvel Comics

När du trodde att det var slut på nya X-Men-titlar så poppar det upp en ny men denna lilla miniserie i fem delar av Max Bemis (sångare i gruppen Say Anything och även serieförfattare till BOOM! Studios Evil Empire) och Michael Walsh (Secret Avengers) tar ett komiskt grepp om mutantgenren. Bailey Hoskins passar inte in någonstans ända tills han till sin glädje får reda på att han är en mutant. Efter ett besök hos Dr. Hank McCoy får han reda på att hans kraft är självantändning…men att han inte kommer tillbaka till livet efteråt. Så, utrustad med en asdålig mutantkraft blir han det senaste tillskottet på Xaviers skola för begåvade ungdomar. Serien står utanför den allt mer invecklade kontinuiteten i Marvels universums mutanthörn och innehåller ett smörgåsbord av klassiska X-Men (som till exempel Wolverine, Colossus och Cyclops) som vi är vana att se dem.

COMSM-Cv1-ds-97d44SUPERMAN: THE COMING OF THE SUPERMEN #1
Manus/Illustration: Neal Adams
Förlag: DC Comics

Neal Adams har inte jobbat med Superman sedan 1978 (Superman vs. Muhammad Ali) och hans miniserie The Coming of The Supermen tar oss också tillbaka till den eran med Superman i klassisk mundering, Lois Jane, Jimmy Olsen, Darkseid och Lex Luthor (som är avundsjuk på Supermans perfekta hår). På 60- och 70-talen blev Adams en legend när han tillsammans med Dennis O’Neil gav oss en mörkare Batman jämfört med Adam Wests TV-version och en run med Green Lantern/Green Arrow som gått till historien för sina kommentarer om rasism, överbefolkning, miljöförstöring och drogmissbruk. Han är också en av dem som kämpade för att Supermans skapare, Jerry Siegel och Joe Shuster, skulle få ersättning och erkännande för sin skapelse, vilket också lyckades. Om han lyckas lika bra som både författare och tecknare återstår att se men vi får hoppas att resultatet är bättre än hans galna och bisarra miniserie Batman Odyssey som sågades längs med fotknölarna av Anders när den kom ut.

Som avslutning kan jag bara konstatera att Angoulême-festivalens debacle med bara män nominerade till deras Grand Prix (med kommentaren att kvinnor inte existerar i seriehistorien) och det misslyckade skämtet med att annonsera fejk-priser vid prisceremonin nu lett till att i stort sett alla franska förlag som deltar i festivalen meddelar att de inte kommer att ställa upp i nästa års festival om det inte sker drastiska ändringar i dess organisation. Jag tycker det är bra att förlagen ryter till så att Angoulême äntligen kan ta ta ett steg in i 21:a århundradet och göra sig fria från unken sexism och världsfrånvändhet.

CaJFq4sUUAAM8zxDet var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...