Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 16

fredag 22 april, kl 23:33 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

CRIM01_cvrCRIMINAL 10TH ANNIVERSARY SPECIAL #1
Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips, Elizabeth Breitweiser
Förlag: Image Comics

Det slog mig precis att det inte bara är Ed Brubaker och Sean Phillips The Fade Out som uppmärksammats av Eisner-juryn i år när det gäller årets nomineringar. Både Velvet och Criminal (one-shoten Criminal Special Edition för att vara exakt) är nominerad i två kategorier (Brubaker: Best Writer och Elizabeth Breitweiser: Best Coloring). Det är verkligen på tiden att det här teamet, tillsammans med tecknarna Sean Phillips och Steve Epting förstås, prisbelönas eftersom dessa serier är något av det bästa man kan läsa just nu i mina ögon.

Även om jag läst både Fatale, The Fade Out och Velvet så har jag tyvärr missat hela följetongen med Criminal som nu firar 10-årsjubileum med ett specialnummer. Jag är övertygad om att Anders dyker upp med en recension eftersom han är en ännu större fantast än mig när det gäller Brubaker & co. Precis som med första numret av The Fade Out och Criminal Special Edition kommer det här numret också ut i magasinformat i en härlig hommage till både kung fu- och varulvsserier från 1970-talet. Mumma!

DIVINITY2-001-COVER-A-DJURDJEVIC-e372eDIVINITY II #1
Manus: Matt Kindt
Illustration: Trevor Hairsine
Förlag: Valiant Entertainment

En av de titlar från förra året som jag gillade mest var utan tvekan Valiant Entertainments nya serie Divinity av Matt Kindt och Trevor Hairsine och nu kommer äntligen fortsättningen. Ni som läst serien kommer nog ihåg att Sovjetunionen på 60-talet i hemlighet skickade iväg tre kosmonauter till den yttersta gränsen av världsrymden och att de hittade något som förändrade dem. I den första miniserien fick vi stifta bekantskap med Abram Adams när han återvände till jorden och betraktades som en gud med sina krafter som kan ändra både materia, tid och rum, men han är inte ensam. Teamets kvinnliga andrepilot, Myshka, har också återvänt och till skillnad mot Abram har hon ingen hemlig familj som distraherar hennes sinne. Hon tror på de kommunistiska idealen och tänker göra allt för att förverkliga tanken om Sovjetunionen som ett världsrike.

Joyride-001-A-Main-eaa4dJOYRIDE #1
Manus: Jackson Lanzing, Collin Kelly
Illustration: Marcus To
Förlag: BOOM! Studios

Författarna Jackson Lanzing och Collin Kelly samt tecknaren Marcus To har tidigare gjort serierna Hacktivist och Maze Runner hos BOOM! Studios och är nu tillbaka med en tonårsserie om att bryta sig loss och utforska rymden. Uma Akkolyte lever i en framtid där varje steg bevakas av den dumma World Government Alliance som dessutom rekryterar ungdomar till den militariserade Allied Youth. Jorden omges av en gigantisk barriär som kallas SafeSky för att skydda jorden från utomjordingar men som också stänger ute allt stjärnljus. En vacker dag får Uma ett mystiskt meddelade bortom barriären och beslutar sig helt sonika för att stjäla ett rymdskepp och ger sig tillsammans med ett gäng andra tonåringar iväg ut i världsrymden för att ta reda på vad som döljer sig på andra sidan SafeSky.

STL000944B.E.K.: BLACK EYED KIDS #1
Manus: Joe Pruett
Illustration: Szymon Kudranski
Förlag: AfterShock Comics

Indie-filmen Blair Witch Project lyckades, trots låg budget, med att skrämma skiten ur många när den kom 1999 genom att presentera en gammal myt i ett modernt sammanhang. Joe Pruett, skaparen av den svartvita antologiserien Negative Burn och, tillsammans med Mike Marts, en av grundarna av det nya serieförlaget AfterShock Comics, tog en modern myt som har sitt ursprung från slutet av 1990-talet, och som fått stor spridning via internet, och skapade en helt ny serie på sitt eget förlag: Black Eyed Kids. Detta fenomen handlar om övernaturliga varelser som ser ut som barn mellan 6-16 års ålder med blek hy och kolsvarta ögon. Enligt historierna dyker de upp som liftare, tiggare, på farstutrappan eller till och med knackandes på din dörr. I serien B.E.K. träffar vi på en handfull invånare i en amerikansk arbetarstad där dessa barn är skrämmande verkliga och ute efter att förgöra dem.

29978DEPT. H #1
Manus/Illustration: Matt Kindt
Färgläggning: Sharlene Kindt
Förlag: Dark Horse Comics

Matt Kindts andra nya serie den här veckan och hans nästa långkörare på Dark Horse Comics efter Mind MGMT är spänningsthrillern Dept. H i 24 delar. Serien utspelas i ett undervattenslaboratorium kallat Challenger Deep och Matt skriver och tecknar alla nummer medan hans hustru Sharlene står för färgläggningen som är gjord med vattenfärger. Seriens protagonist Mia är dotter till den som skapat labbet men hon är också en hemlig agent, vars värsta skräck är trånga utrymmen och att drunkna. Hon anländer till labbet för att lokalisera en misstänkt sabotör när en bomb briserar och alla som överlever har nu 24 dagar på sig att planera en säker flykt. Varje nummer skildrar en dag ombord på Challenger Deep medan Mia försöker skydda alla, ta reda på sabotörens identitet och samtidigt undvika ovälkomna invånare i labbet.

RatQueens_vol03-1Slutligen har jag sorgliga nyheter till alla er som älskar Kurtis Wiebes Image-serie Rat Queens då författaren har beslutat att serien ska ta en paus. Rat Queens #16-18 har redan annonserats men det verkar som att dessa nummer uteblir så man får nöja sig med de första femton som finns samlade i tre trades. Serien har halkat i utgivningen men hade en viktig röst när det gällde mångfald och normkritik som jag kommer att sakna. Det här är inte heller första serien som drabbas av ett abrupt slut från Wiebes sida. Peter Panzerfaust skulle ha fått 25 nummer men slutade på #23 och hans sci fi-serie Pisces gick upp som en sol men ner som en pannkaka efter bara tre nummer. Däremot verkar det som att hans och tecknaren Mindy Lees nya serie Bounty (Dark Horse Comics) fortfarande kommer ut i juni.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...