Recensioner

Black Magick Vol. 1: Awakening

lördag 4 juni, kl 00:25 av 0 kommentarer

BlackMagick_vol01-1Någon är ute efter att döda kriminalassistent Rowan Black. Någon som vet hennes riktiga namn och att hon också är en häxa. Alla varningstecken som är gåtor för de andra poliserna som utreder mordförsöket på Black är som en öppen bok för henne: tändaren med en hammare ingraverad, hans riktiga namn och det faktum att han var förhäxad. Inte blir det bättre när en notorisk mördare som gäckat polisen hittas drunknad i Portsmouths hamn, hängd och med vänstra handen skild från kroppen samt med tre mystiska frön i magen. Alla dessa tecken tyder på att den som ligger bakom allt är det hemliga sällskapet Aira, även känd som The Hammer, som dömt och avrättat häxor under flera sekler, om det inte vore för en liten med mycket viktig detalj: Aira använder sig aldrig av magi. Rowan rådfrågar sin vän Alexandra Gray, som också är häxa, och hon lovar att hjälpa henne. Frågan bägge två ställer sig är dock: om det inte är Aira, vilka lömska krafter är det då som ligger bakom?

Black-Magick-Pagan-FestivalFörsta volymen av Greg Rucka och Nicola Scotts ”witch noir” är en snudd på perfekt start på ytterligare en fantastisk serie från Image Comics. Klurigt kriminaldrama blandas med mystiska riter och urgammal magi, underbara svartvita bilder av Nicola Scott (med väldigt karaktäristiska hakor i profil), effektfulla magiska stänk av färg av Chiara Arena och en skickligt genomarbetad handling som vilar på ett gediget världsbygge av Rucka.

dDBXSpj-blackmagick43Det finns gott om referenser, även om han inte nämns vid namn, till den ökände och excentriske mystikern Aleister Crowley, som skapade den egna religionen Thelema i början av 1900-talet. Främst då hans förklaring och användning av begreppet ”magick” för att göra åtskillnad på ockult magi och vanligt trolleri med den exakta innebörden ”the Science and Art of causing Change to occur in conformity with Will”. Detta återspeglas i seriens spännande prosaföljetong, som utspelas i Frankrike på 1560-talet, om Gilles Robert du Pont-L’Évêque, vars far och farfar bägge två är medlemmar av Aira. Detta sällskap är inga blodtörstiga inkvisitorer eller häxjägare, tvärtom så föraktar de kyrkans tillvägagångssätt och systematiska häxbränningar eftersom kyrkans handlingar bygger på okunskap eller förnekelse av magi. Aira har inget emot häxor eller magi, som de tror på, utan missbruket av denna. Kort sagt: de försvarar människans vilja mot dem som försöker stjäla den.

blackVidare har vi alla klassiska häxtricks, som svarta katter, nakna riter i skogen, sigill, magiska böcker, besvärjelser och dekokter men med mycket finess och en modern touch. Främst tänker jag på Rowans polisbricka med femuddig stjärna som hon använder som en talisman. Denna bricka har även talet 333 ingraverat och just denna talföljd går som en röd tråd genom hela berättelsen. Besvärjelser återupprepas tre gånger för att få bäst effekt, de tre fröna i den drunknade kroppens mage, den läskige Agria-medlemmen Stepans tre ärr på kinden, och så vidare.

Porträttet av huvudrollsinnehavaren själv är än så länge väldigt ytligt och jag ser fram emot att lära känna henne lite bättre i kommande nummer, men när det gäller hennes relation med kollegan Morgan Chaffey är serien briljant. Genom små gester eller handlingar visar Rucka och Scott hur väl de känner varandra, som att han står beredd med en extra kaffekopp åt henne när hon är sen till morgonmötet, eller hennes röriga sida av skrivbordet jämfört med hans pedantiskt välstädade del med hustrun Annas bild i centrum. Det faktum att de känner varandra väl blir också extra smärtsamt med tanke på att Morgan inte har en aning om vem Rowan egentligen är för fast att han kan se att hon lider så stänger Rowan honom ute från den sidan av sig själv, för att skydda honom och hans gravida hustru.

tumblr_o23eszGDhw1r7hjkqo1_500Även om första volymen mest är en inledning till vad som komma skall så är Black Magick mycket spännande och välgjord från alla inblandade och jag ser med spänning fram emot fortsättningen där jag hoppas att jag får reda på mer om Rowans bakgrund, vem som är ute efter henne och framförallt hur det går för Gilles Robert du Pont-L’Évêque i medeltidens Paris.

Manus: Greg Rucka
Illustration: Nicola Scott
Färgläggning: Nicola Scott, Chiara Arena
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...