Recensioner

Saga, Vol. 6

onsdag 27 juli, kl 00:26 av 0 kommentarer

saga-tpv6-digital-1Tre år har gått sedan Hazel och hennes farmor Klara fördes bort av terroristerna i The Last Revolution bara för att fångas in av droidarmén. Nu firar Hazel sin 4-årsdag i ett fängelse på planeten Landfall och får oväntad hjälp av sin förskollärare Noreen när hon avslöjar sin hemlighet: att hennes mor är från Landfall och hennes far från dess måne Wreath, två raser som varit i krig med varandra så länge man kan minnas. Medan Alana och Marko jobbar på en plan för att frita sin dotter och Klara återupptar journalisterna Upsher och Doff sin förundersökning av Hazels föräldrar eftersom de får reda på att frilansaren The Brand avlidit. De råkar dock stöta på The Will som fortfarande inte glömt att Prince Robot IV, som nu kallar sig Sir Robot IV och ägnar sin tid åt att uppfostra sin lille son Squire, dödade hans älskade The Stalk och han är ute efter en gruvlig hämnd.

19448009Sjätte volymen av Brian K. Vaughan och Fiona Staples hyllade rymdopera Saga (som till och med hyllas av ingen mindre än Alan Moore) tar ett litet skutt in i framtid med en feel good-arc. Lilla Hazel tar allt mer plats i berättelsen som en brådmogen 4-åring som haft en synnerligen äventyrlig uppväxt och som suger åt sig värdefull kunskap som en svamp, speciellt de lärdomar om livet som förskolläraren Noreen visar henne. Även om jag saknar Gwendolyn, Sophie och Lying Cat så njuter jag av en välberättad historia, med Staples i sedvanlig högform, där ingen av huvudkaraktärerna häpnadsväckande nog går en ond bråd död till mötes.

The-Will-is-back-e1454223439764Ett övergripande tema för hela den här serien är mångfald, representerad av alla olika raser, olika sexuella läggningar samt Hazel själv som är resultatet av kärleken mellan två individer som struntar i att de ligger i krig med varandra eftersom kärleken övervinner allt. I sjätte volymen får vi förutom den underbara karaktären Noreen stifta bekantskap med den intersexuella Petrichor som också är fånge på Landfall och som vi lär få se en hel del av i fortsättningen på Saga. The Will har visserligen hämtat sig från sina skador men är en knarkfet hallucinerande labil galning som man får behandla med silkesvantar. Kärleken mellan Alana och Marko blir bara större och större och tillsammans med scenerna med Noreen är deras berättelse volymens höjdpunkt.

Prince-Robot-is-Over-it-e1459841962680I övrigt får vi en lektion i det skrivna ordets konst av Noreen, spöket Izabels skepnadsskifteri, Sir Robot IV som tycker det är rasistiskt att säga att alla robot ser likadana ut samt hans avsmak för att låtsas vara en simpel greve, Klaras nya roll i fängelset samt hennes vältauterade lekamen, den supergullige Ghüs som visar sig vara en dödsmaskin samt en välplacerad cliffhanger som gör mig sugen på mera.

Saga_34-1I nästa arc, som kickar igång i augusti med Saga #37, börjar ”The War for Phang” och beskrivs som ett fristående ”event” likt de vi vant oss vid från Marvel och DC. Jag är definitivt med på båten och längtar efter nästa volym.

Manus: Brian K. Vaughan
Illustration: Fiona Staples
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...