Recensioner

How to Talk to Girls at Parties

fredag 9 september, kl 13:08 av 0 kommentarer

26372Två tonåringar i 1970-talets London ska gå på fest hos Alison, som de lärde känna när de alla tre var utbytesstudenter i Tyskland. Vic är den självsäkre och jovialiske som alla tjejer faller för och hans dystre och grubblande kompanjon, historiens berättare Enn, har dålig självkänsla och självförtroende och vet inte hur han ska prata med tjejer. Vic gör sitt bästa för att peppa Enn men när de väl kommer fram till festen hamnar de i en mycket märklig situation som även får den talföre Vic att tystna. Visst är det en fest och det är fullt med tjejer överallt, men de känner ingen och inte heller känner de igen musiken som hypnotiserar dansgolvet. Medan Vic försvinner med Stella passar Enn på att övervinna sin rädsla och har faktiskt samtal med tre olika tjejer under kvällens gång…men det här är inte Alisons fest, och de gåtfulla tjejerna är mycket främmande men definitivt inga utbytesstudenter.

htttgapp6-thumb-500x768-475118Fabio Moon och Gabriel Bá har under året hyllats för sin serieadapation av den brasilianska författaren Milton Hatoums roman Two Brothers som fått både en Eisner och en Harvey Award. I år dök ytterligare en serieadaption av de brasilianska tvillingbröderna upp, nämligen novellen How to Talk to Girls at Parties från Neil Gaimans prisbelönade novellsamling Fragile Things (2006). När det gäller Gaimans verk och framförallt hans noveller så lär det komma en strid ström av olika adaptioner i framtiden, allt ifrån serier, filmer och teateruppsättningar. Dark Horse Comics, som ligger bakom How to Talk to Girls at Parties kommer till exempel publicera en serieversion av Forbidden Brides of the Faceless Slaves in the Secret House of the Night of Dread Desire (också från Fragile Things) i januari 2017 tecknad av Shane Oakley och How to Talk to Girls at Parties kommer även som film i regi av John Cameron Mitchell. American Gods är redan redo för debut som TV-serie 2017 och tankarna på en spelfilm med Sandman lever fortfarande fast regissören Joseph Gordon-Lewitt hoppat av projektet.

htgap_wm-16

Serieversionen av How to Talk to Girls at Parties är en magiskt berusande berättelse där jag själv har lätt att känna igen mig i Enns dilemma. Som tonåring drabbades jag alltid av tunghäfta när jag skulle prata med tjejer men till skillnad mot Enn är jag inte skadad för livet av mina tonårserfarenheter. Exakt vad som händer tänker jag inte spoila för det här seriealbumet är väl värt att införskaffa och jag rekommenderar den av hela mitt seriehjärta. Gaimans underbara prosa, Moon och Bás härliga färger och bilder (jag vet ingen som kan skildra dans med samma sensualitet som dem) samt en underbar sci-fi-twist gör How to Talk to Girls at Parties till en vinnare.

hotgh-talk-to-hot-girls-neil-gaiman_2Hela albumet är på drygt 60 sidor och är klar i en blinkning men den uppmanar och kräver fler genomläsningar, inte för att den är svårbegriplig utan för att den är så satans bra och vacker. Gaimans referenser till Conan-teckningar av Barry Windsor Smith och Harvest of Gold av Neil Young får mig att minnas min barndom och hela How to Talk to Girls at Parties efterlämnar en bitterljuv och nostalgisk känsla som träffar mig rakt i mitt sentimentala hjärta.

Detta är första seriealbumet från 2016 som jag recenserar och näst på tur är Dark Night: A True Batman Story av Paul Dini och Eduardo Risso.

Manus: Neil Gaiman
Illustration: Fabio Moon, Gabriel Bá
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...