Recensioner

Klaus av Morrison och Mora

onsdag 19 oktober, kl 22:14 av 0 kommentarer

boom_klaus_hcPå juldagen förra året passade jag på att recensera första numret av Grant Morrison och Dan Moras Klaus som berättar om jultomtens okända ursprung. Det som slog mig då var hur ordinär själva serien var och det gäller även fortsättningen som är ett klassiskt sagoäventyr i något sorts vuxen Disney-variant. Detta är absolut inget negativt betyg utan bara oväntat för att komma från Morrison som är en mästare på intrikata historier som ställer läsaren på prov. Klaus är en visuell fullträff fylld av action och spänning samtidigt som den befäster julens budskap om att vi ska vara snälla varandra. Med andra ord en perfekt julsaga som får mig att tro på tomten igen.

thats-meSjälva huvudhandlingen utgår från staden Grimsvig som styrs med järnhand av den ondskefulle Lord Magnus. Han ger inte stadens män ledigt under julen utan piskar dem att jobba ännu hårdare i stadens gruvor för det finns något ännu mera ondskefullt djupt nere i gruvan som den galne Lord Magnus har gjort ett avtal med. Klaus ursprung är också djupt förknippad med staden då han togs om hand av stadens förre baron, som hittade honom i hans mors stelfrusna famn, uppfostrade honom tillsammans med dottern Dagmar och gjorde honom till medlem av stadens elitgarde. Klaus ställning som baronens förtrogne och den spirande kärleken mellan honom och Dagmar sågs inte med blida ögon av den svartsjuke Magnus som genom tjuv och rackarspel både blev ny baron, förvisade Klaus till en säker död i vinterkylan och dessutom tog Dagmar till hustru efter att ha övertygat alla om att Klaus var en mördare och förrädare. Klaus räddades dock av vargen Lilli som sedan dess varit hans vän och följeslagare.

8kpb23Morrison bakar en synnerligen välsmakande julkaka med gamla hedniska tomtesagor som grund, kryddad med superhjälteaction, magi, gott och ont samt på toppen till och med ett frälsningsbudskap med messiansk koppling. Förutom att berättelsen är perfekt uppbyggd så finns det gott om minnesvärda scener tecknade av den fenomenale Dan Mora: Klaus i elitgardets rödvita uniform, hungriga barn som intet ont anande proppar i sig alldeles för mycket godsaker, tomtens karakteristiska skratt som här får en triumfatorisk klang, ”Det finns inga elaka barn” istället för ”Finns det några snälla barn?” samt hans magiska släde som förs fram på himlavalvet av sju vargar istället för åtta renar.

49_10Klaus är precis så bra som jag hoppades och lyckas också överraska mig flera gånger och för er som inte fått nog av Morrison och Moras julmys, inklusive undertecknad, så dyker en one-shot upp lagom till jul med titeln Klaus and the Witch of Winter. Som avslutning tänkte jag bjuda på Klaus avslutningsfras innan han begär sig av mot okänt mål: ”Världen är stor och himlen oändlig. Jag behöver bara använda min fantasi. Jag kommer tillbaka när nätterna blir långa, dagarna blir kalla och när det behövs ett ljus i mörkret.”

Manus: Grant Morrison
Illustration: Dan Mora
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...