Recensioner

Dark Night: A True Batman Story

fredag 18 november, kl 10:53 av 2 kommentarer

51h5jlch6ul-_sy344_bo1204203200_En gång när Paul Dini var liten hittade hans far honom åter liggandes på golvet i vardagsrummet, försjunken i dagstidningens seriebilaga och med en tecknad TV-show på i bakgrunden. ”I’d like to know what kind of job you can get by watching cartoons”, suckade fadern men föga anade han då hur profetiskt hans uttalande var. Under hela sin uppväxt gjorde Paul Dini allt för att vara så osynlig som möjligt för att undvika mobbare men när det gällde det han älskade blommade han ut i full prakt. Det som gjorde Dini synlig var hans fantasi och hans stora passion för historier, allt ifrån böcker, serier till tecknad film och alla dessa karaktärer blev som en stor familj för honom. Han kunde stå ut med vilken offentlig tortyr som helst så länge fantasin fick flöda fritt privat.

12sak0När Paul var i trettioårsåldern blev han högst delaktig i den tecknade filmens renässans hos Warner Bros. Animation där han bland annat jobbade med Steven Spielbergs Tiny Toon Adventures och senare som både författare, producent och redaktör till Batman: The Animated Series (han skapade tillsammans med Bruce Timm den populära karaktären Harley Quinn). I början av 90-talet levde han i ”Geek Nirvana”: jobbade med tecknad film och hade en lägenhet full av sällsynta leksaker, TV-spel samt priser som han fått för sitt arbete. Ett rätt så bra jobb med andra ord om man betänker faderns kommentar.

Men en mörk natt råkade Paul Dini ut för en brutal händelse som dels fick honom att starkt misströsta när det gällde det han älskade mest och som fick honom att inse hur otroligt ensam han var. Dark Night: A True Batman Story skildrar Paul Dinis uppväxt och hans svåra väg tillbaka efter misshandeln och rånet och är en både rolig och gripande blandning av självbiografi och ren fiktion som inte lämnar någon oberörd.

dark-knight-a-true-batman-story-home-eduardo-rissocropÄven om jag inte har läst så mycket Batman på senare år eller för den delen sett ett enda avsnitt av Batman: The Animated Series så har det ingen betydelse. Dark Night: A True Batman Story är en otroligt välskriven och rasande snyggt illustrerad skildring av verklighetsflykt, tillkortakommanden, brutalt våld, självskadebeteende, självinsikt och slutligen inre frid. Paul Dini guidar oss med säker hand utan att en enda gång darra på manschetten eller vika undan för de mörkaste stunderna under den här perioden av hans liv och hans användande av Batman och hans skurkgalleri likt en kommenterande kör ur ett klassiskt grekiskt drama funkar fläckfritt.

image-99Att ständigt leva i en fantasivärld och att tillbringa skoltiden som en väggstrykare känner jag igen från min egen uppväxt där jag slukade allt i serieväg och tillbringade all min lediga tid med att rita av och hitta på egna berättelser som sedan hamnade i någon skrivbordslåda eller i garderoben för att aldrig mer se dagens ljus. Längtan efter nya äventyr och att fly verkligheten en stund med hjälp av papper och penna avtog med åren men det är en otroligt viktig del av min uppväxt som jag minns med kärlek och som gör att jag fortfarande tycker att serier är något av det bästa man kan ägna sig åt och som jag ständigt uppmuntrar min omgivning att hänge sig åt. Varje gång jag stöter på en elev som sitter med en serietidning i en undanskymd vrå eller någon som bär med sig ett skissblock ut på rasten så blir jag alldeles varm i hela mitt seriehjärta. Allt detta fångas perfekt i Dark Night: A True Batman Story där skillnaden mellan fantasi och verklighet suddas ut i vad som är ett av de bästa seriealbum jag någonsin läst.

v4tnvwopk4urc1la1aoaNär det gäller Eduardo Rissos teckningar och framförallt hans färgläggning är jag också lyrisk. Hans växlingar mellan bleka vardagsmiljöer och färgprakt är perfekt och mest framträdande är den i Paul Dinis mörkaste stunder med skarpare linjer och hårdare färgskala. Skildringen av rånet och misshandeln blir också extra brutal och fruktansvärd eftersom Dini lever ensam och de få ”flickvänner” han träffar alla är narcissitiska starlets som utnyttjar honom för sina egna syften (den enda han verkligen kan lita på och som lyssnar på honom är skådespelaren Arleen Sorkin, som också är rösten till hans skapelse Harley Quinn). Hans samtal med Batman (som tycker han ska skärpa till sig och tänka mer som honom) kontra Jokern (som tycker att han lika gärna kan ge upp och tillbringa resten av sitt liv i självömkan) är alldeles underbara men även en scen ur verkliga livet som får Dini att inse att hans arbete har en betydelse.

Dark Night: A True Batman Story är tveklöst ett av årets bästa seriealbum som jag rekommenderar till alla serieälskare. Du behöver inte gilla Batman, DC eller superhjältar överhuvudtaget utan bara njuta av en sällsynt skön mix av verklighet och fantasi.

Manus: Paul Dini
Illustration: Eduardo Risso
Förlag: Vertigo
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Amanda says:

    guuud ge mig NU, denna lät så otroligt bra. så finns den inte på svenska boksidor att beställa utan bara via amazon X(

  2. Andreas says:

    Den finns både på Adlibris, Bokus och Sf Bokhandeln så det är bara att välja. Du kommer inte ångra dig.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...