Recensioner

The Vision, Vol. 2: Little Better Than a Beast

onsdag 23 november, kl 23:48 av 0 kommentarer

41oz0tst18l-_sx328_bo1204203200_Efter att Visions robotfru Virginia dödat och begravt Grim Reaper på deras idylliska förortstomt eskalerar händelserna snart utom kontroll för familjen Vision. Deras granne har bevittnat begravningen och utpressar Virginia och när hon konfronterar honom resulterar det i att grannens son Chris, som också är vän och klasskamrat med familjen Visions dotter Viv, dör av en förlupen kula och fadern hamnar i koma på sjukhuset. Eftersom Vision själv inte vet omfattningen av hans hustrus förehavanden väljer han att ljuga när polisen frågar ut honom, allt för att skydda sin familj. Till och med när han får reda på sanningen bestämmer sig Vision för att hans familj kommer först, något som kommer att leda till en stor tragedi enligt Agatha Harkness som varnar Avengers: ”Han kommer att döda er. Han kommer att döda era familjer. Han kommer att utplåna världen”.

image-11-600x414Det är snart dags att summera årets bästa serier och listan har krympt avsevärt i och med Tom Kings två lysande och avslutade serier: The Sheriff of Babylon (vars andra volym jag tyvärr får vänta på tills januari 2017) och så hans drama om familjen Vision i The Vision. Om man lägger ihop titeln på första volymen med den andra får vi frasen ”Little Worse Than a Man, Little Better Than a Beast” vilket är ett citat direkt hämtat från Shakespeares pjäs Köpmannen i Venedig där Portia beskriver hertigen av Sachsens brorson, en pjäs som familjen Visions son Vin är besatt av och hela serien har synnerligen många likheter och beröringspunkter med Shakespeares tragedier.

3074103-5244366-vision2015008_int2-3Avengers skickar Victor Mancha, som är ytterligare en ”son” till den maktgalne roboten Ultron, för att spionera på sin brors familj och förebygga Agatha Harkness olycksbådande vision, men Victors närvaro visar sig istället bli gnistan som tänder hela krutdurken. Mer än så tänker jag inte avslöja för det här är verkligen en serie som ni borde läsa i sin helhet. När jag plöjde igenom andra volymen (som jag för övrigt läst i lösnummer) satt jag bara och gapade, fick gåshud längs ryggraden och fick även hålla tillbaka en och annan tår när slutet närmade sig på en av de bästa serier jag någonsin läst. När allt var färdigt kände jag mig helt lyrisk, men samtidigt helt tom och jag tänkte stilla för mig själv: ”Jag kommer aldrig mer läsa en så här bra serie”. Så bra är den.

mommyVi får även ett gripande flashback-nummer i The Vision #7 (tecknat av Michael Walsh) där vi får följa några avgörande händelser i The Visions tidigare äktenskap med Scarlet Witch, allt ifrån skämt om brödrostar, deras barn som inte är verkliga, att Vision och Agatha raderade hennes minne av barnen samt att Wanda gav Vision sina hjärnmönster så att han en dag kunde skapa något som liknande henne men inte var henne, vilket han också gjorde när han slutligen skapade Virigina. Hon som nu bär samma hjärnmönster som kvinnan som nästan krossade hela Avengers och gjorde om hela världen efter sin eget förvirrade huvud.

vision2015010-int-lr2-2-db6d6Förutom en mycket spännande handling slås jag av vilken skicklig författare Tom King är där varje textruta vägts på guldvåg och där varje dramatiskt skifte slår en som en käftsmäll. En underbart flöde som dessutom ackompanjeras av den skicklige Gabriel Hernandez Waltas bilder och Jordie Bellaires mästerliga färgläggning. The Vision har definitivt potential att hamna bland odödliga klassiker som Alan Moores Swamp Thing eller Watchmen, Neil Gaimans Sandman eller varför inte Dark Night Returns av Frank Miller och jag kommer definitivt kolla upp Tom Kings Omega Men och Batman samt allt han producerar i framtiden. Rekommenderas av hela mitt seriehjärta!!!

Manus: Tom King
Illustration: Gabriel Hernandez Walta, Michael Walsh
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...