Recensioner

The Wormworld Saga

söndag 4 december, kl 00:11 av 0 kommentarer

2016_promoEftersom jag är uppväxt med pappersserier och seriealbum och dessutom konservativt lagd föredrar jag serier i denna form men den digitala revolutionen har onekligen underlättat både läsandet och framförallt tillgången och tillgängligheten av serier. De senaste åren har jag använt min iPad för att kolla in flera nya serier och om jag hittar något jag gillar så väntar jag tills den kommer ut i trade men lika ofta händer det att jag inte kan vänta så länge utan skaffar den enbart till paddan. Detta verktyg är också ypperligt när man vill läsa rena webbserier. Problemet är bara att det finns så många så man inte vet var man ska börja. Därför blev jag extra glad när pastemagazine publicerade en lista på 40 läsvärda webbserier och den första som fångade min uppmärksamhet visade sig vara en riktig pärla: The Wormworld Saga av Daniel Lieske.

18looko0jpywwjpgDenna serie, som tillhör genren Portal fiction (Trollkarlen från Oz, Narnia eller serier som Birthright och nyligen recenserade Mae), såg dagens ljus 2010 och är nu inne på sitt nionde kapitel. The Wormworld Saga handlar om tioårige Jonas Berg som precis slutat lågstadiet och ser fram emot ett ”oändligt” sommarlov i hans farmors hus på landet. Jonas ligger hopplöst efter med sitt skolarbete och tanken är att han ska jobba i kapp så mycket han kan under lovet men Jonas prioriterar mycket hellre sin livfulla fantasi och ständiga hunger efter äventyr. Han har också hittat ett eget gömställe på vinden som pappan och farmodern inte vet om, men där finns också något annat – långt bortom även Jonas vildaste fantasier.

daniel_lieske_09The Wormworld Saga är en serie för alla åldrar som skickligt blandar influenser från väst och öst – både när det gäller det innehållsmässiga och det visuella. Det som skiljer den markant från andra webbserier jag läst är Daniel Lieskes briljanta användande av begreppet Infinite canvas, det vill säga tanken om att en digital seriesida i teorin är oändlig och att webbserier i praktiken inte är begränsade till konventionell sidstorlek. I The Wormworld Saga läses varje kapitel lodrätt med ett underbart flöde som passar utmärkt för en iPad (jag tror faktiskt att jag skulle bli besviken om jag läste den i tryckt upplaga) samtidigt som den ger en skön känsla av att falla ner i ett imaginärt ”rabbit hole”. Lieske, som till vardags jobbar med design av olika TV-spel hemma i Tyskland, använder sig bara av digitalt ritande och har skapat fullständigt briljanta exotiska och färgsprakande miljöer som inte är av denna värld och det närmaste jag kan tänka mig i jämförelse är James Camerons film Avatar.

chapter_5__panel_30_by_daniellieske-d61x45nNu är inte bara The Wormworld Saga en visuellt fulländad upplevelse utan själva berättelsen bjuder på rik fantasi, starka personporträtt, detaljerat och spännande världsbygge med skicklig fingertoppskänsla när det gäller genrens alla fallgropar. Jonas hittar en port till en fjärran värld på sin farmors vind men när han ger sig av på sitt äventyr, utrustad med diverse nyttiga verktyg, sin röda stickade tröja han fått av farmor och sitt trogna träsvärd, upptäcker han snart till sin fasa att han inte kan komma tillbaka. Efter att ha överlevt ett traumatiskt möte med en gigantisk insekt träffar han kristallsökaren Raya (och hennes kristallspårande husdjur Loki) som tar honom till den vise mannen Janaka. Här får Jonas höra en historia om en mäktig kamp mellan den ondskefulla guden Unurtha och hur han besegrades av den goda guden Jiva och fångades i underjorden med ett magiskt sigill. Nu har sigillet skadats på grund av människornas krig och dårskap och Unurthas mörka gunstlingar härjar åter världen och försöker befria sin herre. Janaka meddelar dock att det finns hopp för enligt en profetia är Jonas den utvalde som ska besegra dessa mörka fasor och skydda sigillet och det visar sig också att eftersom Jonas kommer från en annan värld så är han både osårbar och odödlig. Problemet är bara att Unurtha är eldens Gud och Jonas lider av akut fobi mot alla typer av bränder ända sedan hans mor dog när deras hus brann ner till grunden.

6153d234581241-56d605e6d581eThe Wormworld Saga är i princip omöjlig att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa den och handlingen bjuder både på spännande vändningar, såsom Rayas väl bevarade hemlighet, den mystiske krigaren som förföljer Jonas och människor som leker gudar, samt en aldrig sinande fantasirikedom. Exakt hur lång serien kommer att bli i slutändan har jag ingen aning om men enligt en tidig intervju med Lieske är den tänkt som en trilogi och vi är fortfarande, efter nio kapitel, bara inne på första delen som heter ”The First Journey”. Lieske har även gett ut de fem första kapitlen i två tryckta utgåvor med hjälp av Kickstarter och även om jag skulle råka springa på dessa på något seriekonvent eller om något av de större serieförlagen skulle ge ut den så är det här en serie som känns bäst i sitt nuvarande digitala format. Rekommenderas varmt!

Manus: Daniel Lieske
Illustration: Daniel Lieske
Förlag: wormworldsaga.com
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...