Recensioner

Mae, Vol. 1

fredag 2 december, kl 22:08 av 0 kommentarer

27668Abbie är tillbaka i Indiana efter att ha tillbringat sju år i en magisk fantasivärld. Exakt vad hon har haft för sig under alla dessa år är höljt i dunkel men att Abbie skaffat sig mäktiga fiender blir hon och hennes syster Mae snart varse när en grupp märkliga varelser förstör Maes lägenhet och dessutom kidnappar deras far. Syskonen beslutar sig för att ta upp jakten på fadern som nu befinner sig någonstans i den märkliga världen Cimrterěn där ett långvarigt krig pågår och där svartpeppar och mörk choklad kan komma väl till pass.

Första numret av Gene Has Kickstarter-projekt som nu blivit en pågående serie hos Dark Horse Comics var mycket lovande men efter att ha läst klart de första sex numren av Mae är jag minst sagt kluven när det gäller att ge ett rättvist betyg.

screen-shot-2016-06-25-at-11-48-50-amOm vi börjar med det positiva så är Mae ett spännande äventyr med två kvinnliga hjältar i huvudrollen (plus den talande kattfretten Kvido som också vill bli en hjälte). Abbie är impulsiv och orädd medan Mae är analytisk och extremt nördig. När det kommer till själva världen Cimrterěn så förflyttar serien flera klassiska klichéer till skamvrån, bland annat så var den första människan som hittade en port till Cimrterěn av tjeckiskt ursprung (alla namn på städer och personer är på tjeckiska samt även en del kraftuttryck som Abbie snappat upp under sina tidigare äventyr) och en av städerna grundades av afroamerikaner. Sedan har vi det här med mae_3_blacksvartpeppar och mörk choklad som är lika mycket värt som guld eftersom Cimrterěn inte har en tropisk zon. När det gäller kläder och mode så har vi förflyttat oss till tiden för amerikanska frihetskriget samtidigt som världens vetenskapsmän kan framställa allt från dödstrålar till animerade krigare. Avslutningsvis finns det även gott om fantasifulla varelser i Mae såsom riddaren Kazisvet (tre armar, gigantiska platådojor och en stav som ser ut som en lyktstolpe) och hertigarna Nehynouci (en av Zemětřasis ledare, iförd högteknologisk rustning och med fem olika huvuden).

maen3p2Det som talar mot serien är att dialogen är styltig och att vi får alldeles för mycket pusselbitar men ingen bild av hur allt hänger ihop. Att det pågår ett krig och att det ondskefulla huset Zemětřasi verkar vinna är utom allt tvivel men jag vill ha mer kött på benen än så. Vilka kämpar emot (förutom kapten Petra Stoneheart), vilken roll spelade Abbie tidigare under sina besök och vad är det för urgammal teknologi som Zemětřasi är ute efter? Sedan har vi också Has teckningstil som ibland blir allt för artificiell (ofta ser det ut som en fantasyvariant på The Sims) och actionscenerna lämnar mycket övrigt att önska. Att serien dessutom skulle lämpa sig för alla åldrar är totalt missvisande (min 10-årige son skulle inte hänga med i svängarna och han är ändå uppväxt med Harry Potter, Sagan om ringen och Star Wars).

maen5p6-932x1416I några nyckelscener visar systrarna en trovärdig sårbarhet, i Abbies fall när det gäller vad hon varit med om i Cimrterěn och för Mae handlar det om att hon ensam tvingades ta hand om fadern och hans affär, men i övrigt är syskonen fasta i sina egna stereotypa karaktärer (bångstyrig lillasyster respektive smart storasyster) och Mae visar sig minst lika, eller kanske mer, kapabel att lösa trassliga situationer som sin hetlevrade syster. De första fem numren samlar hela Gene Has Kickstarteralbum och i det avslutande sjätte numret får vi följa med Abbie på ett tidigare äventyr (tecknat av Paulina Ganucheau) samt se hur Mae träffade bästa vännen Dahlia (text: Danny Busiek, illustration: Sally Jane Thompson). Bägge dessa historier känns dock mest som utfyllnad och bidrar inte nämnvärt till huvudhandlingen.

Betyget blir rätt och slätt en trea men jag hoppas på mycket mer och serien dyker upp igen i april 2017.

Manus: Gene Ha, Danny Busiek
Illustration: Gene Ha, Paulina Ganucheau, Sally Jane Thompson
Färgläggning: Rose McClain, Kendall Goode
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...