Recensioner

Mae #1

torsdag 9 juni, kl 22:44 av 0 kommentarer

Mae-01-cov-c9ef5Mae längtar efter att få komma iväg ifrån den lilla hålan Raintree i Indiana där ingenting förändras. Medan hennes bästa vän Dahlia, som är på besök, pluggar på college i Purdue sköter Mae faderns butik och tar även hand om honom eftersom han lider av diabetes. Hennes liv hade förmodligen sett annorlunda ut om inte hennes syster Abbie försvunnit för sju år sedan, men så plötsligt när Mae och Dahlia lämnar den lokala pizzerian får hon reda på att systern befinner sig på polisstationen efter att ha hamnat i bråk på en bar. Efter att hon och fadern oroat sig i så många år är Abbie alltså tillbaka och vad har hon egentligen haft för sig? Inte blir det bättre när den fortfarande lätt berusade Abbies svar på den frågan är att hon besegrat den fruktade Vlkodlak, räddat Coleopteurs från den galne Čert och som drottning enat de nomadiska Mňoukové-stammarna samt störtat Ještěrovo Doupes tyrann. Kanske blir det bättre när hon nyktrat till…eller?

mae01_Colors_p16I förordet till Mae #1 av Gene Ha berättar Bill Willingham (Fables) om en för mig okänd genre: Portal fiction. Den är ju inte ny i sig, för det finns gott om berättelser där olika karaktärer färdas, oftast från nutid, till en märklig ny fantasivärld full av olika äventyr, det är bara att jag visste inte att dessa berättelser kunde kategoriseras in i en genre men ju mer jag tänker efter desto mer gillar jag begreppet. Listan kan göras lång på dylika berättelser i denna genre, såsom Trollkarlen från Oz, Alice i Underlandet, Narnia, John Carter, Peter Pan eller varför inte Diana Gabaldons romanserie Outlander som blivit TV-serie. Den berättelse som Mae liknar mest är Joshua Williamsons serie Birthright där vi får följa de som oroat sig där hemma för att plötsligt få tillbaka den anhörige som försvunnit och alla förvecklingar som då uppstår. Det kanske är en subgenre i sig. Post-portal fiction? Vad vet jag 😉

MaePrevu_P05Gene Ha har haft en strålande karriär sedan han belönades med priset Russ Manning Most Promising Newcomer Award 1994 och har nu fyra Eisner Awards på sitt CV (tre för Top 10 tillsammans med Alan Moore). Genes första helt egna serie Mae lanserades som ett Kickstarter-projekt i april 2015 och lyckades nå sitt mål på $200.000 på mindre än två dagar. Ett seriealbum har det blivit med flera fina pinups av bland andra Brandon Graham, Amanda Conner, Philip Tan, Frank Cho och Mark Buckingham och nu kommer denna läckerhet även ut som en pågående serie hos Dark Horse Comics.

Även om vi inte får se själva fantasilandet som Abbie pratar om i första numret så gör det ingenting för jag är övertygad om att Gene kommer att leverera. Bara Abbies egna berättelse om hur hon hamnade i en annan dimension med hav, städer, slott, monster och galna vetenskapsmän efter att ha löst ett pussel på en gammal stenplatta bakom Rozanskis gård får det att vattnas i munnen på mig. Genes kreativitet är det inget fel på med tjeckiskt klingande namn och så Abbie själv som ser ut som om hon klivit rakt ut ur Franska revolutionen utrustad med två små guldyxor som hon hanterar mycket skickligt samt det faktum att serien innehåller tre kvinnor i huvudrollen, vilket gör den extra intressant i mina ögon.

CKv8etQVEAAgo-V

Mycket snygg pinup av Brandon Graham.

Genes teckningsstil, tillsammans med färgläggningen av Rose McClain, är vansinnigt snygg och har ett sådant djup och lyster att man nästan vill sträcka ut handen och ta på bilderna. Den lite övertydliga textningen och de unset överdrivna kroppsformerna känns också helt rätt eftersom detta är ett fantasiäventyr för alla åldrar. Det enda som gör att Mae #1 inte får högsta betyg är att vi inte får se fantasivärlden och att Mae inte är så chockad över att återse sin syster som jag hade varit om mitt syskon varit spårlöst försvunnen i sju år. Annars är Mae en strålande nördig karaktär (scenen där hon och Dahlia citerar Doctor Who är mycket trevlig) och Gene lyckas även bra med både Abbie och Dahlia.

mae-KS-05701

Det som ställer till extra förvecklingar för denna trio är att Abbie är på flykt och jagas i vår värld av en grupp monster men mer om detta i fortsättningen på Mae. Rekommenderas!!!

Manus: Gene Ha
Illustration: Gene Ha
Färgläggning: Rose McClain
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...