Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 23

söndag 12 juni, kl 00:47 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

LJGothamAcademy-001-A-Main-5d0faLUMBERJANES/GOTHAM ACADEMY #1
Manus: Chynna Clugston Flores
Illustration: Rosemary Valero-O’Connell
Förlag: BOOM! Studios

Chynna Clugston Flores är ett namn värt att lägga på minnet med sin mangainfluerade highschool-serie Blue Monday och mods-serien Scooter Girl, ursprungligen utgivna av Oni Press i början på 2000-talet och som båda två kommer att ges ut igen av Image Comics under slutet av 2016. Kombinationen av välskrivna tonårsserier samt tolv nummer av Scooby Doo gör Chynna extra intressant när hon nu ger sig i kast med BOOM! Studios första crossover någonsin. Den ystra scoutkvintetten Lumberjanes möter Olive, Maps och de andra ungdomarna från DC:s Gotham Academy i en historia om en mystisk stuga djupt inne i skogen.

MERRYMEN-1-MARKETING-Preview-1-0c9afMERRY MEN #1
Manus: Robert Rodi
Illustration: Jackie Lewis
Förlag: Oni Press

En stilig karl som är en mästare på bågskytte, trogen sina män och som hjälper de fattiga på den engelska landsbygden och som hatar sheriffen av Nottingham. Detta är huvudingredienserna i den berömda legenden om Robin Hood och hans muntra män som har sitt ursprung i ballader ända från 1400-talet. I modern tid har han tolkats på alla möjliga sätt, allt ifrån en teatralisk Errol Flynn, Disneyfierad räv i muskalskepnad, melodramatisk Kevin Costner, till slapstick av Cary Elwes, och mycket är sig likt i Oni Press senaste upplaga av legenden, men med en ny twist: Robin (som här kallas Robert Godwinson) och hans män är inte bara rövare utan också fredlösa som drivits ut i skogen för att de är homosexuella. Robert Rodi kom på idén efter att ha läst en forskningsteori om att Robin Hood skulle ha varit sexuellt fredlös och serien innehåller även intressant läsning i form av prosatexter med titeln ”Queer History of England”.

MidnightSoul-01-1-58b08MIDNIGHT OF THE SOUL #1
Manus/Illustration: Howard Chaykin
Förlag: Image Comics

Det finns gott om elaka tungor som hävdar att Howard Chaykins serieskapande är repetitivt och det kan jag faktiskt hålla med om till viss del. Om man gör ett slumpmässigt urval av hans serier är det inte helt omöjligt att man stöter på en kombination av noir, sex, jazz, science fiction, 50-talets Amerika och väldigt karaktäristiska käkpartier. Hans nya serie Midnight of the Soul är ett projekt han jobbat av och till på i nästan 20 år och handlar om Joel Breakstone, en krigsveteran från Andra världskriget som inte haft en nykter dag på fem år. Trots att han har alla möjligheter att lyckas i livet känner Joel att hans liv är över men plötsligt händer något mycket oväntat. Serien är enligt Chaykin själv väldigt löst baserad på Alfred Hitchcocks thriller Saboteur (1942) som på sätt och vis är en förlaga till hans briljanta film North by Northwest (1959), en av mina absoluta Hitchcock-favoriter. En oskyldig hjälte som sugs in i en mardröm utanför hans egen kontroll och där varje steg får orosmolnen att växa för att sedan nå sin höjdpunkt vid ett amerikanskt nationalmonument.

NobodyLikesAGoblinNOBODY LIKES A GOBLIN OGN
Manus/Illustration: Ben Hatke
Förlag: First Second

Sist ut den här veckan har vi ytterligare ett förtjusande seriealbum för alla åldrar från Ben Hatke (Zita The Spacegirl, Little Robot) där vi får följa den glade Goblin som lever i sin mysiga håla med sin enda vän Skeleton. En dag bryter sig ett gäng ”heroiska” äventyrare in i hålan, förstör hela stället, tar hans skatter och hans bästa vän och lämnar Goblin alldeles ensam. Nu är det upp till Goblin att rädda sin vän men först måste han lämna hålan och dessutom upptäcka vad resten av världen tycker om troll.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...