Recensioner

East of West, Vol. 6

torsdag 22 december, kl 00:56 av 0 kommentarer

eastofwest_vol6-1Ezra Orion, meddelandets väktare som nu blivit meddelandet förkroppsligat genom att inmundiga det har återigen samlat de utvalda inför den stundande apokalypsen. Han råder alla att gräva ner stridsyxan och bortse från tidigare oförätter och handlingar och följa sitt kall men allt för mycket blod har runnit på slagfälten för att det ska bli verklighet. Under tiden lyckas Death äntligen få upp spåret efter sin son Babylon, som enligt profetian är apokalypsens blivande odjur, men han är inte den ende som är på jakt efter pojken och hans manipulerande mentor Balloon. Detta är avslutningen på apokalypsens andra år i Jonathan Hickman och Nick Dragottas dystopiska science fiction-västern med smak av Game of Thrones som går under namnet East of West och som är en av Image Comics många riktigt bra pågående serier.

eow27bMycket är sig likt i sjätte volymen av East of West (samlar #25-29 av serien): bombastisk och pretentiös dialog åt det överdramatiska hållet, intriger och pakter, underbart världsbygge samt rasande snyggt illustrerat av Nick Dragotta och med utsökt färgläggning av Frank Martin. Kretsen av nya utvalda bjuder på en hel del kända ansikten från tidigare volymer, där den skickligt falskspelande Archibald Chamberlain är min absoluta favorit med sitt alltid lika väloljade munläder (”My, my…bless my well-powdered nethers”). Det spända mötet förvandlas efter ett utdraget munhuggande till en cinematografiskt fulländad actionscen som får det mesta i seriegenren att blekna och precis som i Game of Thrones är det alltid sorgligt att behöva ta avsked av gamla bekantskaper under den långa resans gång.

eow26aSjätte volymens parallella historia om Deaths sökande efter Babylon bjuder både på en stenhård och brutal Death som gör ett återbesök i Hunters bar The Atlas. Death riskerar ibland att bli en parodi på sig själv med sina sammanbitna tänder och väsande röst à la Clintan men detta vägs skickligt upp av Hickman genom att Death får sällskap av ett levande öga som dessutom talar på vers.

hgvwvgtDragotta får dessutom nöjet att utöka seriens redan imponerande rollista med fyra stycken cyberpunkdoftande prisjägare där vi bland annat kan finna den galne Billy Blackgun (som lätt skulle vinna ett poetry slam) och den läskiga cyborgen Psalm 137 (”Vid Babels floder, där sutto vi och gräto, när vi tänkte på Sion”) vars ursprung är så genomarbetat, spännande och tragiskt att han skulle kunna få en egen spin-off.

640Att åter få stifta bekantskap med Babylon och Balloon är ett sant nöje eftersom de var frånvarande under femte volymen och det är extra kul att se att Babylon fattar egna moraliska beslut som går stick i stäv med Balloons önskan om att förvandla honom till apokalypsens odjur. Trots att Balloon ständigt förvrider hans hjärna med sin inställsamma röst och förvridna bilder av verkligheten så har Babylon fått en ny vän och lekkamrat i form av ett imponerande vildsvin (Doctor Tusk), samma lilla kulting som Balloon försökt få Babylon att döda i avslutningen på fjärde volymen men som nu gjort att deras duo blivit en trio.

father-and-sonUtan att spoila för mycket så återförenas äntligen far och son och trots att Babylon är känslomässigt avtrubbad (han kallar sin far för ”Mythological: Artifical: Reanimate: Apocryphia: Horseman) så går det inte att ta miste på Deaths varma faderskänslor som förvandlar honom från en stereotyp Clintan till en mjuk John Wayne eller Henry Fonda. För att jag inte ska glömma hur bra den här serien är när den är som bäst så avslutas den med en episk helsida från Dragotta som helt tar andan ur mig.

eastofwest-hc2_cvrStarten på apokalypsens tredje år börjar nästa vecka när East of West #30 kommer ut och för dig som är sugen på att hinna i kapp med läsandet så finns serien samlad i en inbunden volym (East of West, The Apocalypse: Year One, som innehåller #1-15) och i mars 2017 kommer även den andra inbundna volymen (East of West, The Apocalypse: Year Two, som innehåller #16-29). Om du gillar Hickman, science fiction, vilda västern och Game of Thrones så är East of West helt klart för dig och den är lätt en av Image Comics bästa långkörare tillsammans med Lazarus, The Wicked+The Divine, Revival och Saga. För dig som vill läsa mer Hickman från Image så kommer snart första volymen av The Black Monday Murders ut (recension så klart) och snart dyker även The Fronter upp (skulle ha kommit ut i november men det lär nog dröja till början av 2017), en deprimerad version av Star Trek, tecknad av Hickman själv.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Dragotta
Färgläggning: Frank Martin
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...