Recensioner

Snotgirl, Vol. 1: Green Hair Don’t Care

söndag 26 mars, kl 23:18 av 0 kommentarer

Lottie Person är en glamorös modebloggare som lever livets glada dagar – det är åtminstone vad hon vill att vi ska tro. Verkligheten är dock att hon har dåliga vänner, hennes tidigare pojkvän har hittat en ny och yngre kärlek, hennes allergier är helt utom kontroll och det kan vara så att hon dödat någon genom en olyckshändelse.

De första två numren av Bryan Lee O’Malley (Scott Pilgrim) och Leslie Hungs lätt skruvade nutidsdrama Snotgirl – där yta är allt och svaghet samt sårbarhet är något man sopar under mattan – lovade mycket samtidigt som den velade rätt så mycket om vad den egentligen handlade om. Nu när jag läst hela första samlingsvolymen så kan jag inte påstå att jag är mycket klokare men samtidigt kan jag inte låta bli att ryckas med i detta knasiga och gåtfulla gungfly.

För att vara en serie som redan i titeln anspelar på pinsamma kroppsvätskor så förekommer det rätt lite av den varan. Istället ligger fokus på Lotties patetiska divalater blandat med hennes förföljelsemani och personlighetsförändring som är en direkt följd av hennes nya allergimediciner. Jag själv som läsare är lika frågande som Lottie själv om vad som egentligen pågår: vad hände egentligen på barens toalett där det verkar som om Lotties nya själsfrände Caroline avled till följd av en skallskada? Vad har hänt med hennes ordinarie läkare? Varför blir hon förhörd av den modeintresserade polisen John Cho? Är Caroline verklig eller bara en fantasi som förstör hennes perfekta liv?

Där serien lyckas bäst är i sin dekonstruktion av den fadda och självupptagna livsstilen hos internetkändisar samt Leslie Hungs underbara mangastil och känsla för mode. Den mystiska biten känns mest onödig, konstlad och frustrerande för egentligen är det inte så mycket som händer mellan den dramatiska cliffhangern i första numret och den dramatiska cliffhangern i arcens femte och sista nummer men O’Malley har ändå lyckats fånga mig så det blir att vänta ut den andra volymen som borde dyka upp någon gång under 2017.

Manus: Bryan Lee O'Malley
Illustration: Leslie Hung
Färgläggning: Mickey Quinn
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...