Recensioner

Hexed

lördag 1 april, kl 11:43 av 0 kommentarer

Luci Jennifer Inacio Das Neves är en mycket skicklig tjuv men hon har specialiserat sig på något helt annat än kontanter och juveler. Lucifer – som hon själv kallar sig – stjäl magiska föremål från de som tänker missbruka dem för sina egna mörka syften och hennes uppdragsgivare och mentor är Val Brisendine, som är ägare till ett av landets mest förnäma konstgallerier. Med list och flera mystiska föremål i sin väska (bland annat den älskvärda häxhunden Spot) klarar hon det mesta men Lucifer har också ett mörkt förflutet som ständigt gäckar henne. När hennes tidigare uppdragsgivare Dietrich von Huessel dyker upp för att kräva en gentjänst för gamla synders skull måste Lucifer välja mellan att ge honom den fruktade artefakten Cyrasinth eller se hennes bästa vän Val dö – men inte nog med det. Han vill också få en audiens med demonen Harlot, The Keeper of Secrets, som utsett Lucifer till sin arvtagare mot hennes vilja.

Michael Alan Nelson (serieversionen av 28 Days Later samt Day Men och Supergirl) skapade miniserien Hexed 2008 på BOOM! Studios, vilket också blev Emma Ríos (Pretty Deadly) amerikanska debut. Denna utmärkta urban fantasy följdes av en en maxiserie på tolv nummer 2014 och även en roman (Hexed: Sisters of Witchdown) som publicerades 2015. Seriens protagonist är den ascoola och mångbottnade Lucifer som försöker sona sina tidigare brott och magiska synder genom sina handlingar men hon kan aldrig komma från det faktum att Harlot tingat henne som arvtagare.

Genom hela den korta serien på fyra nummer får man små glimtar i Lucifers mörka förflutna genom korta kommentarer vilket gör Hexed ännu mer spännande eftersom serien inte tyngs ner av onödiga infodumpar. Världsbygget är oklanderligt, mystiskt och groteskt och Michael Alan Nelson har en förkärlek när det gäller att transportera Lucifer på de mest vidriga sätt du kan tänka dig (som kadaver eller toalettstolar). Förhållandet mellan Lucifer och Val är också en stor behållning som bygger på ömsesidig respekt och det faktum att Val är den enda personen i Världen som Lucifer kan kalla en vän.

Den sluge och vedervärdige Dietrich är ute efter att döda den ockulta maffiabossen Madam Cymbaline för att få total kontroll över den magiska undre världen och det är därför han vill att Lucifer ska stjäla Cyrasinth, vars magiska funktion är att den dödar den personen man viskar namnet på. Problemet är bara att ingen vet Madam Cymbalines riktiga namn och det är där demonen Harlot kommer in i bilden eftersom hon vet alla hemligheter i hela Världen.

Serien är mycket bra och det är verkligen kul att se Emma Ríos tidiga alster som senare skulle leda fram till hennes fulländade stil i Pretty Deadly. Min andra genomläsning gjorde att betyget steg eftersom jag hade mer kött på benen och Lucifer är en underbar karaktär. En av scenerna mot slutet knöt ihop hela miniserien på ett väldigt poetiskt och vackert sätt som faktiskt gav mig en liten tår i ögonvrån och jag gillade serien så mycket att jag raskt införskaffade hela maxiserien som är underbart tecknad av en av förra årets favoriter: Dan Mora (Klaus).

Rekommenderas till alla som gillar magi, Buffy (fast utan vampyrer och varulvar) och som vill läsa en serie med en riktigt cool karaktär i huvudrollen.

Manus: Michael Alan Nelson
Illustration: Emma Ríos
Färgläggning: Chris Peter
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...