Recensioner

Pretty Deadly, Vol. 2: The Bear

onsdag 19 april, kl 22:18 av 0 kommentarer

Sarah Fields ligger för döden och alla är där: dottern Verine, barnbarnet Clara, resten av familjen, halva grannskapet och till och med hennes gamle vän Fox som kommit för att leda henne till nästa rike. Men fast hennes tid är kommen så är Sarah ännu inte redo. Hennes yngste barn, sonen Cyrus, har rest till Europa för att kämpa tillsammans med fransmännen i Första världskriget och Sarah och hennes dotter ber Fox om uppskov så att även Cyrus kan få säga farväl till sin mor. Fox går med på detta men han säger också att han kommer tillbaka vid nästa fullmåne. Cyrus dagar verkar dock vara räknade för The Reaper of War är ute efter honom och Sissy, The Reaper of Death, har skickat Big Alice och Ginny till Västfronten…men inte för att skydda Cyrus, utan för att få ett slut på kriget.

Det är snart tre år sedan jag recenserade första delen av Kelly Sue DeConnick, Emma Ríos och Jordie Bellaires mytologiska spaghetti-western Pretty Deadly och fastän andra volymen kom ut i augusti 2016 så har min recension dröjt ända till nu. Varför jag väntat så länge kan jag inte svara på men jag tror det beror på att det gick så lång tid mellan volymerna och fastän Ríos och Bellaires underbara bilder slog mig med häpnad så var det något i själva berättelsen som inte slog an hos mig.

Jag hade egentligen ingen anledning för min oro för även om andra volymen är lika poetisk och full av symboler och metafysisk övernaturlighet som den första så är handlingen mindre komplicerad och Ríos och Bellaire har på något magiskt sätt lyckats finslipa sitt samarbete ännu mer och volymen är en uppvisning i grafiskt berättande som kan jämföras med mästare som J.H. Williams III i The Sandman Overture.

Många av karaktärerna känns igen från tidigare, såsom Johnny Coyote, Molly The Crow, Sissy, Fox, Sarah, Big Alice och Ginny och serien bygger upp en fantastisk melankolisk känsla med hjälp av Bellaires mörkare färgpalett blandat med skarpt rött som perfekt fångar krigets galenskap och Ríos bildlösningar och kompositioner ser ibland ut som om de kommer från en annan värld. Det enda som drar ner betyget är att jag inte hänger med i alla svängar, som varför Big Alice och Ginny nu helt plötsligt verkar vara bästa vänner, varför Sissy skickar Coyote och Molly att utföra samma uppdrag som de två tidigare nämnda och varför volymen heter The Bear. Det är dock skönt att åter få stifta bekantskap med seriens tidigare udda berättarpar, Bunny och Butterfly, som likt en grekisk kör för berättelsen vidare.

Kelly Sue DeConnick meddelade på Emerald City Comicon i mars att Pretty Deadly kommer att bestå av totalt fem volymer och att tredje volymen, som är under produktion, kommer att vara en crime noir från stumfilmseran med Clara i centrum samt naturligtvis våra kära Reapers. Om du gillade första volymen så rekommenderar jag verkligen att du kollar in den andra och även om du har svårt för DeConnicks poetiska prosa så kommer du att smälta när du ser Ríos och Bellaires fantastiska bilder.

Manus: Kelly Sue DeConnick
Illustration: Emma Ríos
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...