Recensioner

Egendomen

tisdag 30 maj, kl 23:35 av 0 kommentarer

Mika reser från Israel till Warszawa med sin gamla farmor Regina för att återkräva familjens gamla egendom i den polska huvudstaden. Åtminstone är det vad Mika är inställd på men när de väl är framme börjar farmodern bete sig mycket märkligt. Helt plötsligt vill hon inte göra affärer med polacker, är inte ett dugg intresserad av fastigheten och säger att den inte tillhör Mika och att hon inte har något med den att göra. Dessutom stöter de på Avram Yagodnik (en bekant till familjen) på flygresan och inte nog med att han bor på samma hotell så dyker han också som av en händelse upp så fort Mika ska ta sig för någonting i staden. Varför är Regina så konstig? Varför förföljer Avram dem och finns det någon fastighet i Polen som tillhör familjen? Kanske var det inte en så bra idé att resa till Warszawa så snart efter Mikas fars död. Till en stad där Regina förlorade hela sin familj…och även mötte sitt livs kärlek.

Den israeliska serieskaparen Rutu Modan är en helt ny bekantskap men efter att ha läst Placebo press utgåva av Egendomen (i fin översättning av Sara Årestedt) har jag fått blodad tand. Modan har bland annat vunnit två Eisner Award i kategorin Best Graphic Novel – New med Exit Wounds (2008) och så för Egendomen (2014) och hon har en alldeles underbar teckningsstil som får mig att tänka på Tintin-skaparen Hergé. Redan från första rutan så griper serien tag men en oförglömlig scen på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv där farmodern börjar bråka med en tulltjänsteman om en vattenflaska och hela albumet är fullt av dråpliga missförstånd mellan generationer och människor som gör att serien både känns filmisk men också vardaglig och verklig på ett underbart sätt.

Modans verk är dels en komedi med en del farsliknande inslag men också en historia om judarna i Warszawa-ghettot under Andra världskriget, det nya Polen kontra det gamla, hjärtesorg, hur ödet gör att livet ibland inte blir vad man tänkt sig men också en historia om en gammal kvinna och hennes barnbarn som lär känna varandra bättre efter att Regina förlorat sin son och Mika sin far. Dessutom får vi en skön påminnelse om att den vackraste platsen i världen är Sverige på sommaren.

Hela albumet är en njutning från början till slut och Modan ramar också in berättelsen på ett fint och tänkvärt sätt med en vild skolklass från Tel Aviv som löper amok i planet till Polen. Efter att ha genomfört sin ”March of the living” vid de tidigare koncentrationslägren så är det en helt annan klass vi möter på hemresan. Tårögda, tysta och uppgivna…och sedan Regina som lugnt konstaterar att resan till Polen gjorde ungdomarna gott.

Jag tänker inte gå in på alla förvecklingar och intriger under Regina och Mikas besök i Polen eftersom det här är en bok som verkligen är värd att plocka upp. Egendomen är det första seriealbumet av Rutu Modan som översatts till svenska samt Urhunden-nominerad i kategorin Bästa till svenska översatta seriebok och jag ser fram emot fler verk på svenska av denna fenomenala serieskapare.

Manus: Rutu Modan
Illustration: Rutu Modan
Förlag: Placebo Press
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...