Recensioner

Spell on Wheels, Vol. 1

fredag 30 juni, kl 09:52 av 0 kommentarer

Sju dagar innan nymånen bryter sig någon in i hos Claire, Jolene och Andy och tar flera av deras personliga ägodelar. De flesta hade ringt polisen men eftersom de bästa vännerna är häxor och de stulna ägodelarna är magiska artefakter, som bland annat trollformler och urgamla amuletter, så beslutar de sig för att ta upp jakten på förövaren på egen hand. Flera av föremålen dyker upp på Goblin Market (eBay för magiska prylar) och eftersom spåret fortfarande är varmt ger sig häxorna av men inte på några kvastar utan i en av Jolene nyligen införskaffad svart Thunderbird. Jakten startar i Massachusetts och ska ta dem längs den amerikanska östkusten och det är bråttom för dessa häxor är de sista av sin generation och utan sina magiska artefakter blir deras sökande efter fler personer med magiska förmågor praktiskt tagit omöjligt.

Jag har vid flera tillfällen under de senaste åren utforskat flodvågen av häxrelaterade serier på den amerikanska seriemarknaden: serier som Hexed, Wytches, Chilling Adventures of Sabrina, Black Magick och Harrow County. Lagom till Halloween 2016 dök det upp en till titel, nämligen Spell on Wheels av Kate Leth (Patsy Walker, A.K.A. Hellcat!) och Megan Levens (Buffy the Vampire Slayer Season 10, Madame Frankenstein) som lånat friskt från 90-talets bästa häxhistorier, såsom TV-serierna Buffy the Vampire Slayer (1997) och Förhäxad (Charmed, 1998) samt filmerna Den onda cirkeln (The Craft, 1996) och Magiska systrar (Practical Magic, 1998) och skapat en serie fast förankrad i 2010-talet med bra mångfald och allt.

Frågan som en del förmodligen ställer sig är nog om jag verkligen behöver läsa ytterligare en ny serie med häxor och magi i centrum men Spell on Wheels har ett mycket trevligt anslag och tre riktigt bra karaktärer i huvudrollen och även om jag föredrar mörkare historier med häxor så kommer nog den relativt lättsamma stämningen i Spell on Wheels tilltala många.

De tre bästa vännerna är alla väl utmejslade karaktärer med intressant bakgrund och väldigt olika förmågor. Claire är en rödhårig kanadensare (Kate Leth är själv från Kanada) av övre medellängd som är klärvoajant och en mästare på Tarot-kort. Utan att avslöja för mycket så är det hennes störde, tidigare pojkvän som är tjuven eftersom han är besatt av att skaffa sig magiska förmågor men han har tagit sig vatten över huvudet. Jolene är äldst, Asian American, queer och tatuerare samt technopath, det vill säga att hon kan styra och ”prata” med tekniska apparater, och hennes tatueringar kan innehålla både snäll magi och förbannelser. Sist men inte minst så har vi trions yngsta medlem Andy som är Black American och trions nörd. Hennes förmågor är trolldomar, besvärjelser och magiska brygder.

Häxtrions jakt på sina ägodelar tar dem till en sexistisk gammal konstnär som försöker få ny inspiration med hjälp av magi, ett svartsjukt manligt spöke som terroriserar sin fru eftersom hon nu är tillsammans med sin bästa vännina samt en livs levande satyr som hjälper häxorna på vägen. Serien är underhållande och lättsam med milda mörka partier och även om den är avslutad så hintar avslutningen om en fortsättning med jakt på andra personer med magiska förmågor och med tanke på titeln så verkar det som att häxorna kommer att vara på resande fot ett bra tag.

Manus: Kate Leth
Illustration: Megan Levens
Färgläggning: Marissa Louise
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...