Recensioner

By Chance or Providence

fredag 18 augusti, kl 12:15 av 0 kommentarer

Becky Cloonan är en av de mest namnkunniga kvinnliga serieskaparna just nu som författare till pågående serier som Gotham Academy, Southern Cross och Punisher men man måste också komma ihåg att hon är en mycket skicklig illustratör med en gedigen verkförteckning inom mediet. Mellan 2011 och 2013 gav hon ut tre egna svartvita serienoveller som 2014 samlades i en inbunden utgåva vid namn By Chance or Providence (utgivet av den lilla kanadensiska distributören Werehouse där man även kan hitta samlingsutgåvor av Karl Kerschls mycket läsvärda webbserie The Abominable Charles Christopher). Denna utgåva är tyvärr slutsåld men tack vare Image Comics kan man nu åter njuta av dessa små mästerverk i en behändig tradeutgåva full med icke tidigare icke publicerat extramaterial och dessutom underbart färglagd av Lee Loughridge.

Samlingsfrasen för serierna syftar på den gamla devisen om att det är ödet eller slumpen som styr våra liv och alla berättelserna utspelar sig i en medeltida fantasymiljö med riddare, kungar och drottningar, magi och förbannelser. Ett genomgående tema är också kärlek, svek, lojalitet och ånger och allt är berättat som mörka sagor med en inte så liten mörk underton.

Den första berättelsen, Wolves (2011), handlar om förbannelser, både rent bokstavliga men också metaforiska, där vi får följa en jägares jakt på en fasansfull varulv. I The Mire (2012, Eisner Award i kategorin Best Single Issue/One-Shot 2013) får vi följa en väpnare som motvilligt får i uppdrag av sin riddare att leverera ett brev till en okänd mottagare bosatt i ett hemsökt träsk dagen innan den stora bataljen. Den sista berättelsen, Demeter (2013), handlar om en fiskare som mirakulöst överlever ett skeppsbrott men upptäcker att något inte känns rätt, allt medan hans hustru gör sitt bästa för att undanhålla den hemska sanningen om hans öde.

Min favorit är helt klart Demeter men de övriga två berättelserna är minst lika bra och framförallt slås jag av häpnad över Cloonans underbara fingertoppskänsla när det gäller visuellt berättande, skildrat i stora bilder och sparsam dialog där det övernaturliga blir en del av landskapet och där det mystiska och farliga kryper under huden på mig. Loughridges färgläggning gör det lätt att följa med i huvudhandling och återberättande flashbacks samtidigt som han förstärker melankolin och sorgen i respektive serie.

Det gedigna extramaterialet är rent ut sagt magiskt och innehåller fantastiska illustrationer och skisser inspirerade av serierna i By Chance or Providence men även idéer och uppslag till helt andra berättelser som Cloonan ännu inte hunnit berätta. Denna samling är ett måste för alla älskare av fantasy men även för alla som vill njuta av riktigt bra historier skapade av en skicklig serieskapare i sitt rätta element.

Manus: Becky Cloonan
Illustration: Becky Cloonan
Färgläggning: Lee Loughridge
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...