Recensioner

Grass Kings, Vol. 1

söndag 10 september, kl 19:30 av 0 kommentarer

De tre bröderna Robert, Bruce och Ashur härskar över sitt eget lilla kungarike utanför staden Cargill på den kanadensiska landsbygden. Grass Kingdom har varit i familjens ägo i snart hundra år och det har blivit en fristad för många och en nagel i ögat på Cargills sheriff Humbert. Bortsett från sheriffens ständiga hot om att konfiskera landet och bura in bröderna för att de följer sina egna lagar så finns det andra saker som bekymrar Bruce, Ashur och de övriga invånarna. Grass Kingdoms självskrivne ledare, Robert, är ett alkoholiserat vrak sedan flera år tillbaka efter att hans dotter försvann spårlöst vilket också ledde till att hans hustru Amber lämnade kungariket eftersom hon inte stod ut med sorgen och skuldkänslorna. Allt ändras dock abrupt när en okänd kvinna dyker upp i vattnet utanför Roberts hus. Den förvirrade och deprimerade Robert tror först att det är dottern som återvänt men när han vaknat till sans upptäcker han att kvinnan heter Maria, att hon söker en fristad i Grass Kingdom och att Cargills sheriff är redo att gå över lik för att hitta henne.

En av årets mest emotsedda nya titlar, enligt undertecknad, är Grass Kings från BOOM! Studios, författad av Matt Kindt (Divinity, Dept. H, Ether) och illustrerad av Tyler Jenkins (Peter Panzerfaust, Neverboy, Snow Blind). Kombinationen av Kindts känsla för karaktärer och bra dialog samt djuplodade koncept tillsammans med Jenkins unika och underbara vattenfärger var något jag inte kunde motstå och efter att ha läst alla lösnummer i första arcen visade det sig att Grass Kings var en vinnare.

Denna berättelse om några människor som vill leva sitt liv efter sina egna villkor utanför samhället är i grunden en kriminalhistoria med flera spännande lager som jag inte vill gå in närmare på med risk för att spoila något för kommande läsare. Vem Maria är är viktigt för hela handlingen men också det faktum att sheriffen och hans far, som var Humberts föregångare som Cargills sheriff, missade eller undanhöll viktiga bevis gällande en seriemördare som terroriserade omgivningen och som enligt ryktet är en av invånarna i Grass Kingdom. Rykten och gammalt gråll gör inte saken lättare mellan kungariket och Cargills sheriff och mot slutet av volymen bryter till och med ett regelrätt krig ut mellan antagonisterna.

Detta är dock ingen serieversion av händelserna i Waco 1993 då det står utom allt tvivel att bröderna har all rätt att försvara sitt land och att sheriffen tagit sig vatten över huvudet. Grass Kingdom är en självförsörjande idyll med visserligen en del trasiga människor men de skildras alla med mycket värme och starka ideal och även en smula naivitet när det gäller livet utanför deras egen. Bröderna är alla uppväxta i Grass Kingdom, Bruce har tidigare varit polis i Cargill och fungerar nu som kungarikets långa arm med både uniform och polisbil medan yngste brodern Ashur är lyckligt omedveten om vad han missar i den stora världen. Porträttet av den brutne Robert är seriens största behållning och särskilt de djupt känslosamma flashbacks där han minns stunderna med dottern och hustrun och även förlusten av dem båda.

Kindt kryddar även historien med områdets bakgrundshistoria, ända från 1200-talet fram till nutid, där områdets olika invånare alla kämpat mot yttre krafter och fiender vilket gör att existensen av Grass Kingdom känns som en naturlig och logisk följd av att ständigt vara hotad, misstänkliggjord eller annorlunda. Förutom dessa informativa tillbakablickar så innehåller även serien en del rent fantastiska inslag där Robert ikläder sig rustning och lans för att besegra den stora stygga draken, likt riddaren i de sagor han läste för dottern Rosie.

Variantomslag av Fiona Staples

BOOM! Studios är inte direkt raska när det gäller att samla sina serier i trades och det dröjer ända till februari 2018 innan första volymen av serien dyker upp i handeln men den är värd att vänta på. En blandning av brutal kriminalhistoria med gripande människoöden och flera gåtor som väntar på sin lösning gör Grass Kings till en riktigt bra ny serie och jag ser fram emot fortsättningen.

Manus: Matt Kindt
Illustration: Tyler Jenkins
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...