Recensioner

Black Science, Vol. 6: Forbidden Realms and Hidden Truths

torsdag 21 september, kl 22:04 av 0 kommentarer

Grant McKay försöker hjälpa sin dotter Pia genom att ordna upp det kaos han själv orsakat mellan Taranas stridande klaner och han lyckas också…till priset av att han förlorar sin briljanta intelligens. Innan den lite trögare Grant ger sig av för att hitta resten av dimensionauterna som är sprida över Eververse, inklusive sonen Nate, så vill han återförena Pia med hennes mor i vår egen dimension men upptäcker att han hamnat i en fälla: ärkefienden Kadir har också återvänt, bor i hans hus, har tagit hans plats som Saras make och lurat hustrun och Grants arbetsgivare Mr. Block att han hållit Pia som fånge och dödat alla andra dimensionauter. Hela världen ser Grant som en kallhamrad mördare och besinningslös galning och han förpassas därför till en madrasserad cell på ett mentalsjukhus på obestämd tid men hans plågor slutar inte där, tvärtom. Mr. Block vet att Kadir far med osanning men tänker istället utnyttja tillfället att skövla och plundra alla dimensioner han kan komma åt för att hans företag ska få ett maktövertag med alla vetenskapliga landvinningar och med den fege Kadir som affischnamn och omslagspojke. Dessutom tror inte Mr. Block på Grants historia om att han förlorat sitt intellekt utan hotar med att döda Sara och Pia om han inte bygger fler dimensionsportaler. Allt hopp verkar ute, enda tills den spårningsmekanism som Grant gav sin dotter plötsligt signalerar att Nate, eller någon annan i deras team av dimensionauter, befinner sig i Hong Kong.

Rick Remender och Matteo Scaleras adrenalinstinna och multidimensionella pulpäventyr Black Science hittade äntligen rätt fot i femte volymen och i sjätte volymen löses flera trådar upp som Remender lagt ut under resans lopp. Vi får reda på att Nate blivit superhjälten Atomic Lad och nu är en medlem av Atomic Furys superteam The Legion of Ethical Champions. De har upptäckt att det största hotet mot hela Eververses existens är de fruktade Zirite, en ras av livsfarliga parasiter och body snatchers som Grant stiftade bekantskap med redan i slutet av första volymen och som dessutom styrs av Chandra, en tidigare medlem i Grants forskningsteam The Anarchist League of Scientists. Som om detta inte vore nog dyker häxan Doxta, som tog Grants intellekt i utbyte mot fred i femte volymen, upp och även den nihilistiska dödskulten Dralns från andra volymen. Kort sagt, en minst sagt komplicerad återförening av det mesta av allt uppskruvat till max och med vår stackars värld och familjen McKay i kaosets mitt.

Mitt största klagomål med den här serien har varit det överdrivna och överdramatiska tonfallet i framförallt andra och tredje volymen men nu verkar det som att vi närmar oss resans slut och fast Remender och Scalera vrider åt tumskruvarna rejält i sjätte volymen och maxar allt så är det en logisk följd av hela berättelsen där alla pusselbitar äntligen är på plats till den häftiga finalen med extra allt.

Grant, som hela tiden satt sig själv i centrum och misslyckats kapitalt som make och pappa, kämpar på i ständig motvind för att rädda sin familj; ynkryggen Kadir inser att han verkligen är lika usel som Grant alltid påtalat och girigbuken Mr. Block samlar versioner av sig själv från flera dimensioner. Volymen är väl strukturerad och rafflande och bjuder bland annat på klassisk högtravande berättarröst à la superhjälteserier från Silver Age-epoken i avsnitten med The Legion of Ethical Champions och oförglömliga fraser från den gulliga, fluffiga och livsfarliga monstret Har’logh The Defiler (”I will build my throne from the spines of your young” eller ”I will shit fire on the faces of your mothers”).

Nästa arc, med undertiteln ”Extinction is the Rule” är nu i full gång och vill man läsa ikapp så finns serien samlad i två feta samlingsutgåvor (den andra dyker upp i december och samlar Black Science #16-30).

Manus: Rick Remender
Illustration: Matteo Scalera
Färgläggning: Moreno Dinisio
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...