Recensioner

Seriealbum 2017: The Best We Could Do

tisdag 13 februari, kl 21:47 av 0 kommentarer

Vietnamkriget (1964-1973) är ett trauma för det amerikanska folket som flitigt förekommer i den amerikanska populärkulturen, både på film (t.ex. Apocalypse Now, Full Metal JacketPlatoon), i antikrigssånger (såsom John Lennons Give Peace a Chance) och till och med i serier (Punisher: The Platoon är det senaste exemplet). Men var finns skildringarna från det hårt prövade vietnamesiska folket? Förutom boken Krigets sorger (1991) av Bảo Ninh (som själv deltog i kriget på den sydvietnamesiska sidan) är denna blodiga konflikt i landets historia märkbart frånvarande – en konflikt som började redan 1940 när japanerna ockuperade norra delen av dåvarande Franska Indokina, Ho Chi Minhs självständighetsförklaring 1945 som ledde till krig mellan Vietminh och de franska kolonisatörerna, USA:s stöd till Sydvietnam under det efterföljande inbördeskriget samt Nordvietnams seger 1975 (två år efter att USA lämnat landet) vilket fick till följd att miljoner flydde landet.

Av alla dessa miljoner flyktingar kom ca 800 000 till USA och en av dessa var Thi Bui som kom till Chicago 1978 tillsammans med sin mor och far och sina tre syskon. Hon bor nu i Kalifornien tillsammans med sin man, sin son och sin mor och jobbar som lärare. Vietnam och hennes familjs historia har alltid varit närvarande och under flera år samlade Thi på sig det som skulle bli hennes familjekrönika genom samtal med föräldrarna – frågan var bara hur hon skulle presentera den? Eftersom hon kunde skriva och teckna beslutade hon sig för att göra ett seriealbum men på grund av många omständigheter (hon hade aldrig gjort en serie förut, familjen flyttade från New York till Kalifornien och hon fick sin son) så dröjde det tio år innan hon var klar. Slutresultatet, The Best We Could Do (utgiven av Abrams ComicArts 2017) är en imponerade debut som är en blandning av memoar och svepande familjekrönika samt ett viktigt bidrag till den amerikanska populärkulturens skildringar av kriget.

The Best We Could Do börjar med en detaljerad skildring av This förlossning och insikten att hon nu har en egen familj. Därefter presenteras hennes egna föräldrar (där hon använder de vietnamesiska orden för mamma och pappa: má och bô) samt hennes tre syskon Lan, Bich och Tâm. Redan från början slår hon fast att trots att deras föräldrar gjorde sitt bästa för att ta dem så långt bort som möjligt från deras egen sorg så kastade föräldrarnas förflutna en lång skugga över syskonens barndom som de inte förstod…men alltid kunde känna.

Med en enkel men uttrycksfull stil skapar Thi Bui ett innerligt och gripande porträtt av föräldrarnas diametralt motsatta ursprung och uppväxt som präglade familjen, särskilt då faderns brutala och fattiga barndom som lämnat djupa spår. Thi väger varje ord på guldvåg och flera av hennes ärliga slutsatser när det gäller föräldrarna slår som en knytnäve i magen. Genom hennes intervjuer med má och bô får vi en inblick i Vietnams 1900-talshistoria som skildrar det kommunistiska nord och det franskinfluerade syd, att föräldrarna träffades genom en slump och att de hade väldigt lite gemensamt.

Flykten från Vietnam under vidriga förhållande skildras gastkramande och detaljerat och trots att man vet att de nådde ända fram så drar man en suck av längtan när familjen äntligen når fram till släktingar i Chicago. Flera delar av berättelsen utspelas inte i kronologisk ordning utan är nedtecknade i den ordning som de berättades för Thi och jag gillar speciellt de scener när hon talar med fadern och han ändrar gestalt beroende på i vilken ålder han var när berättelsen inträffade.

The Best We Could Do är ett av de bästa seriealbum jag läst alla kategorier. Den är spännande, innehållsrik, dramatisk och smärtsam i sin skildring av en trasig familj på flykt. En scen biter sig särskilt fast i minnet när familjen lugnt, metodiskt och väl förberedda lämnar sitt hus i USA efter att en explosionsartad brand brutit ut. Ett oförklarligt behov och enastående förmåga att fly när Helvetet brakar loss som är en del av deras arv: deras flyktingreflex.

Manus: Thi Bui
Illustration: Thi Bui
Förlag: Abrams ComicArts
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...