Recensioner

Bitch Planet: Triple Feature, Vol. 1

lördag 17 februari, kl 19:17 av 0 kommentarer

Kelly Sue DeConnick och Valentine De Landros dystopiska science fiction-drama Bitch Planet, kryddad med stark feminism och bitande satir om ett samhälle där jämställdhet mellan könen är ett minne blott och ”icke-medgörliga” (Non Compliants) kvinnor spärras in på en avlägsen fängelseplanet, har bjudit på två mycket läsvärda volymer. Medan skaparna färdigställer fortsättningen bjuds vi istället på antologiserien Bitch Planet: Triple Feature bestående av 15 olika episoder (den första är dessutom tecknad av ingen mindre än vår svenska Maria Fröhlich) som utspelas i Bitch Planets universum och som ger mycket kött på benen när det gäller detta vidriga men nervkittlande världsbygge.

Antologin bjuder både på kvinnor som desperat försöker passa in i Nya protektoratets patriarkala samhälle, antingen genom bisarra kroppsimplantat, meningslös medgörlighet eller en voluminös frisyr, men också flera exempel där man antingen försöker lura systemet eller helt enkelt revolterar med fara för sitt liv. Jag tänker inte gå igenom alla 15 episoder i detalj (lite kul får ni ha själva) utan istället nämna de fem som gjorde mest intryck på mig.

I ”This is Good for You” (författad av Danielle Henderson och tecknat av radarparet Ro Stein och Ted Brandt) blir vi åskådare till en reklamfilm som föraktar den nya vågen av aktivism och istället hyllar den lyckliga hemmafrun som tar hand om sin kropp och inte faller för frestelsen att lägga på sig några extrakilon. ”Compliance keeps women happy and safe” och ”You did this to yourself” är några av slagorden som levereras med en käftsmäll.

I ”What’s Love Got to Do With It?” (författad av Jordan Clark och tecknad av Naomi Franquiz) får vi möta den 30-åriga ogifta Sarah som varken har tid eller lust att hitta sin drömprins men eftersom hennes föräldrar riskerar att förlora sitt hus på grund av Sarahs ovilja att gifta sig (Nya protektoratet har infört en smaklös ”maid tax” för att förhindra kvinnor i Sarahs ålder som inte ”gör sin plikt” för samhället) lovar hon att göra ett försök. Efter flera sjukt dråpliga och misslyckade försök att vara samhället till lags genom olika dating-tips hittar hon till slut ett kryphål i lagen som gör alla nöjda.

”Love, Honor & Obey” är seriens höjdpunkt (författad av DeConnick och maken Matt Fractions assistent Kit Cox och tecknad med fantastisk noir-känsla av den oefterhärmliga Vanesa R. Del Ray) där kommisarie Stone Bloch förhör escortflickan Betty angående hennes roll i Mr. Hornbys tragiska dödsfall. ”Dames. They allways disappoint you”.

En annan höjdarepisod står Matt Fraction (Sex Criminals) och Elsa Charretier (The Infinite Loop) för i ”Everybody’s Grandma is a Little Bit Feminist” där Kimmy tar med sig sin judiske pojkvän och drömprins för att fira jul i familjens sköte men familjeidyllen rämnar när hennes brutalt ärliga och ”icke medgörliga” farmor berättar några väl valda sanningar om livet.

Antologin avslutas på topp med ”Basic Bitch” (författad av Alobi och syskonen Bassey och Nyambi Nyambi samt tecknad av Chris Visions) där Paige Anderson beslutar sig för att pröva det hetaste inom skönhetsbehandling för att imponera på sina vänner men den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

Som vanligt när det gäller antologiserier så är dalarna djupa och topparna höga men överlag så är Bitch Planet: Triple Feature ett mycket trevligt komplement till originalserien som rekommenderas till alla som läst serien eller vill ha ett smakprov på vad som väntar om man beslutar sig för att hoppa på DeConnick och De Landros serie, vilket jag verkligen rekommenderar, speciellt i dessa tider när mansgriseri och misogyni äntligen uppmärksammas och med rätta fördöms. Dagens viktiga #metoo-debatt är synnerligen välkommen och så även Bitch Planet som med fiktionens hjälp visar upp ett samhälle som jag definitivt inte skulle vilja vara en del av.

Manus: Danielle Henderson, Jordan Clark, Kit Cox, Matt Fraction, Bassey Nyambi, Alobi, Nyambi Nyambi, m. fl.
Illustration: Maria Fröhlich, Ro Stein & Ted Brandt, Naomi Franquiz, Vanesa R. Del Rey, Elsa Charretier, Chris Visions, m. fl.
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...