Recensioner

Lake of Fire

lördag 17 mars, kl 15:04 av 0 kommentarer

Året är 1220 när unge greve Theobald av Champagne beslutar sig för att bli en riddare och söker upp greve Amaury av Montfort, befälhavare över det heliga korståget mot de kätterska katarerna i södra Frankrike, och hans armé som slagit läger utanför Castelnaudary. Theobald, som varit greve från födseln eftersom hans far dog innan han föddes, är trött på hovlivet, moderns förmyndarskap och hennes planer på att gifta bort honom. Nu vill han tjäna Gud tillsammans med sin bäste vän Hugh av Blois och tänker inte återvända hem med greve Henry av Bar, hans mors närmaste man, som fått i uppdrag att få Theobald att ta sitt förnuft tillfånga och fullfölja sina plikter i grevskapet. Montfort ser ett ypperligt tillfälle att slå två flugor i en smäll för ryktet säger att det förekommer kätteri i den lilla byn Montaillou och om han skickar dit den överentusiastiske Theobald under ledning av den alkoholiserade och uppstudsige baron Raymond Mondragon och med den halvgalne seloten och inkvisitoren broder Arnaud i sitt följe på ett eget litet korståg så kan han i lugn och ro förbereda sin egen kampanj. När männen kommer fram efter några dagars ritt hittar de dock inga katarska kättare utan en by som barrikaderat sig och som pratar om sataniska demoner som dödat och lemlästat flera av byns invånare…och detta är bara början på rysligheterna.

Nathan Fairbairn jobbar som färgläggare och man kan bland annat njuta av hans palett i samtliga volymer av Bryan Lee O’Malleys Scott Pilgrim och uppföljaren Seconds, Kirkmans nyligen avslutade Invincible samt Grant Morrisons Batman Inc., Multiversity och Nameless. 2016 publicerade Nathan också sin första serie som författare på Image Comics tillsammans med tecknaren Matt Smith (mest känd för sitt vikingainspirerande seriealbum Barbarian Lord), nämligen Lake of Fire som bjuder på historisk fiktion med en annorlunda twist: utomjordingar.

Det finns gott om exempel på serier i medeltida miljö som blandar genrer, ta till exempel Green Valley där våra hjältar råkar ut för en galen tidsresenär, och det är lätt att avfärda Lake of Fire som ”Knights Vs. Aliens” men den innehåller mer än så. Utomjordingarna fungerar mer som berättelsens Macguffin för det är i mötet med dem som seriens egentliga tema lyfts till ytan, nämligen tron på en högre makt. Religiös tro kan i sin värsta form bli ett gift eller få människor att blint utföra bestialiska handlingar, såsom korstågen och framförallt Albigenserkriget som var ett synnerligen blodigt korståg även med samtidens mått mätt. Orsaken till det tjugoåriga kriget var en nu helt försvunnen trosinriktning inom katolska kyrkan, katarerna, som nu är mest kända för att de gett upphov till begreppet kätteri, det vill säga villolära. Katarerna hade en dualistisk grundåskådning, vilket betyder att de trodde på en god Gud och en ond Gud, till skillnad mot katolska kyrkan och kristendomen som bara har en. Brytningen med påven i Rom blev snart ett faktum och kriget inleddes med att påvens riddare massakrerade hela staden Béziers befolkning 1209, runt 20.000 män, kvinnor och barn och av dessa var bara några hundra katarer.

I Lake of Fire lever denna händelse kvar i mångas minne, speciellt riddaren Mondragon som ägnat sina elva år som soldat i Guds armé till att utföra fruktansvärda illdåd och helt tappat tron på både Gud och människan. I byn Montaillou finns också en överlevare från Béziers och byns enda katar, Bernadette, som naturligtvis blir föremål för broder Arnauds intresse eftersom han är övertygad om att hennes blotta existens är orsaken till det som sker och att allt blir frid och fröjd så fort hon brunnit upp på bålet.

Lake of Fire blandar dessa verkliga händelser (både Theobald av Champagne och Amaury av Montfort fanns på riktigt) med blodtörstiga utomjordingar (som vi inte får någon närmare kunskap om, mer än att de är sugna på människokött) på ett skickligt sätt och även om serien inte är något märkvärdigt så lämnar den ett bestående intryck. Seriens främsta karaktärer är Mondragon, Hugh av Blois och Bernadette som får gott om sidutrymme för att belysa korstågens vansinne och hur även Mondragon lyckas hitta sin tro när han hittar en fiende som är ond på riktigt. Matt Smiths enkla och realistiska stil funkar utmärkt och Fairbairns egen färgläggning briljerar, särskilt när det gäller de köttiga actionscenerna och utomjordingarnas kraschade rymdfarkost.

Om du tycker om historiska berättelser som inte blundar för mänsklighetens grymheter och blodiga fighter med läskiga aliens så är Lake of Fire definitivt något för dig.

Manus: Nathan Fairbairn
Illustration: Matt Smith
Färgläggning: Nathan Fairbairn
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...