Nyheter och tips

Svenska serievåren 2018: Uppsala Comix

lördag 14 april, kl 09:18 av 0 kommentarer

Årets festivalbild av Fabian Göranson

Våren har äntligen börjat efter en ovanligt lång vinter och därmed är det dags att spana in vårens utgivning av svenska serier från förlagen och först av allt: seriefestivalerna. Kung Bore protesterade vilt mot att Malmö seriefest försökte kicka igång våren redan 3-4 mars men den här helgen (14-15 april) blir det annorlunda när festivalen Uppsala Comix går av stapeln för sjunde gången sedan starten 2012. Som vanligt äger den rum på Grand i Uppsala och arrangeras av butiken Seriezonen och Studiefrämjandet och festivalen inleds på lördagen med Seriefrämjandets årsmöte och föreläsningar av bland andra Lisa Medin, Stef Gaines och Adrian Malmgren.

Under söndagen kan man besöka flera olika paneler och lyssna på intervjuer med flera svenska serieskapare, bland andra Per Demerwall och Patric Nyström som är aktuella med den andra boken om vikingaflickan Siri (Siri och Mimers brunn). Herman Hedning fyller 30 år och skaparen Jonas Darnell är där för fira detta jubileum och man kan också träffa Daniel Thollin som är aktuell med Theo och Uppsalas väktare vilken är en crossover mellan Theos ockulta kuriositeter och Lovecraft-inspirerade 1000 ögon. Festivalens internationella gäster är Alison Sampson (Winnebago Graverad) samt den kinesiska serieskaparen Yani Hu (Udon Noodle Soup: Little Tales for Little Things).

Detta är bara ett axplock av vad man kan se fram emot på festivalen och hela programmet kan ni läsa här. Snart är det också dags för Stockholms internationella seriefestival (SIS) som äger rum 5-6 maj på Kulturhuset i kungliga huvudstaden (mer om den festivalen i senare inlägg) och för att komma i riktig vårstämning så kan ni njuta av Åsa Ekströms underbara festivalbild. I ett kommande inlägg om den svenska serievåren 2018 tänker jag spana in kommande utgivning från förlaget och som vanligt blir det både Veckans nyheter och Veckans omslag från Shazam.se under helgen.

Åsa Ekströms underbara festivalbild till årets upplaga av SIS.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...