Recensioner

Deadly Class, Vol. 6: This is Not the End

fredag 8 juni, kl 23:07 av 0 kommentarer

Det är Thanksgiving-lov och några av förstaårsstudenterna på King’s Dominion School of the Deadly Arts tar en tripp till Mexico. Förutom att de behöver få lätta på trycket och ha lite kul så behöver de verkligen komma bort från skolan efter att de retat upp den makthungriga studentkåren under ett pep rally och dessutom har förstaårsstudenten Quan, som föreslog att de skulle åka just till Puerto Peñasco, en dold avsikt med deras destination. Han jobbar nämligen i hemlighet åt Sayas bror Kenji och har fått reda på att Saya fuskade under examensproven när hon dödade Marcus. Marcus och hans älskade Maria har nämligen överlevt och slickar såren efter det omtumlande första året på skolan och Kenji tänker inte nöja sig med att han nu fått tag i sin bångstyriga syster…han vill också ha Marcus huvud på ett fat.

Av alla serier jag läst av Remender, och det har blivit några stycken under åren, finns det ingen som når samma höjder som hans och Wes Craigs Deadly Class. Serien blir bara bättre och bättre och en stor orsak till det är, förutom Craigs underbara teckningsstil, alla underbara och djuplodade karaktärer och Remenders grymma känsla när det gäller tonårsangst, utanförskap, lojalitet, vänskap, svek och högoktanigt drama.

Sjätte volymen börjar med Sayas brutala origin-story och sedan hoppar handlingen fram och tillbaka utan att tappa fotfästet och när den avslutande obligatoriska cliffhangern dyker upp knyter jag min näve och väser tyst ”yes” för att inte väcka resten av familjen som sover. Sida upp och sida ner levererar Remender och co en perfekt mixad cocktail som doftar tonårssvett, adrenalin, blod och krut och dialogen mellan tonåringarna är fulländad.

Remender har även lyckats med konststycket att i stort sett radera hela rollistan från de första fyra volymerna och presenterat helt nya karaktärer som är alldeles underbara, speciellt den hårdrock- och rollspelsälskande östtysken Helmut men jag gillar också äckelpositive Quan (som överkompenserar med tanke på att han sitter i skiten), den bittre cynikern Tosahwi som är en riktig party pooper samt Zenzele som skriver brev till sina föräldrar av en mörk och sjuk anledning.

Sjätte volymen av Deadly Class är den bästa volymen så här långt och som tur är dröjer det bara till augusti  innan sjunde delen dyker upp på seriehyllorna. Till min stora glädje är det nu också klart att Remenders bästa serie även adapterats för TV och det är inga mindre än de nu superheta bröderna Russo som står för produktionen och i rollistan kan man bland andra se Benedict Wong (Doctor Strange), Benjamin Wadsworth (Teen Wolf), Lana Condor (X-Men: Apocalypse) och Maria Gabriela de Faria (Sitiados). TV-versionen har premiär på Syfy 2019 och det enda jag är nervös för är att TV-serien ska förstöra originalet och göra allt till mainstreamaction, ungefär som när Helmut beskriver för gotharen Petra hur MTV förstörde hårdrocken i en av sjätte volymens bästa scener. Även om så skulle bli fallet så kan jag alltid glädja mig åt att jag har läst serien, att den är alldeles lysande och om du vill uppleva något riktigt bra så läs den innan du ser den.

Manus: Rick Remender
Illustration: Wes Craig
Färgläggning: Jordan Boyd
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...