Recensioner

Death or Glory #1

lördag 9 juni, kl 21:52 av 0 kommentarer

Glory Owen är uppväxt på de amerikanska vägarna där hon lärt sig att undvika mänsklighetens alla fällor för att hålla dig fången, som pengar, försäkringar och dylikt. Hela sitt liv har hon, precis som alla andra, kallat sin far ”Red”. Han har ett riktigt namn men ingen känner längre till det, inte ens myndigheterna eftersom han brände sina identitetshandlingar för flera år sedan och vad dem anbelangar har de inte ens vetskap om att han existerar. När Glorys mamma dog uppfostrade Red henne själv och byggde deras liv runt devisen ”Live free or die” vilket nu visat sig bli en självuppfyllande profetia. Red är döende i cancer och har en vecka kvar att leva om han inte får en ny lever och det är precis vad Glory tänker fixa. Hon har en plan, som hennes pappa inte skulle gilla, men det är hennes val och hennes liv.

Rick Remenders nya titel Death or Glory för tankarna till långtradarfilmerna Nu blåser vi snuten (1977) eller Konvoj (1978) men också bröderna Coens moderna klassiker Fargo och No Country for Old Men. Istället för Bandit (Burt Reynolds) eller Rubber Duck (Kris Kristofferson) har vi Glorys pappa Red som levt sitt liv utanför lagen och rättvisan, vilket kommer att kosta honom dyrt nu när han är döende och inte kan få hjälp av systemet för att få vård men då kommer nästa generation till undsättning.

Första numret av Death or Glory är maxat både innehållsmässigt och fysiskt eftersom det är ett dubbelnummer på 40 sidor och trots att jag gillar Bengals illustrationer finns det flera ingredienser i serien som inte riktigt klickar för mig.

För det första är det själva tonläget som inte kan bestämma sig för om det ska vara allvarligt eller slapstick. Det finns flera brutala scener där man inte vet om man ska skratta eller rysa av obehag och mycket beror på Bengals stil som kan vara härligt realistisk i ena sekunden men sjukt cartoony i den andra. Sedan har vi seriens alla klichéer med en tystlåten och brutal betald mördare som använder flytande kväve som ett vapen ungefär som Javier Bardems mysiga karaktär i No Country for Old Men. Lägg där till Glorys sliskiga och narcissistiske exmake Toby, de korrupta snutarna Kling och Klang (förlåt, Virgil och Darren) samt gangsterbossen Korean Joe och hans hejdukar (två holländska tvillingar i traditionell kalvinistisk outfit).

Jag har redan lagt Death or Glory till min pull list men hittills känner jag mig bara ljummet positiv till serien och hoppas verkligen att den hittar fotfästet så snart som möjligt.

Manus: Rick Remender
Illustration: Bengal
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...