Recensioner

Nya serier 2018: Gideon Falls #1

fredag 6 juli, kl 23:07 av 0 kommentarer

Efter sitt senaste möte med Dr. Xu är Norton Sinclair orolig att hans viktiga arbete är i fara. Han vet att Dr. Xu menar väl och att hon tror att hon hjälper honom när hon vill skriva in Norton på mentalsjukhuset igen men han kan inte gå tillbaka, inte nu när han är så nära. En del av honom vill berätta sanningen för Dr. Xu men Norton är rädd att det skulle göra henne ännu mer skeptisk och dessutom är han inte redo själv eftersom han ännu inte förstått hela vidden av sin upptäckt. Han vill verkligen lita på henne men tänk om det är en fälla? Hon är den enda personen som verkligen lyssnat på honom, varit snäll mot honom men tänk om hon inte försöker hjälpa honom utan stoppa honom? Det var nära att han berättade för henne att han äntligen listat ut vad det är han hittat rester av i rännstenar och gränder. Svaret kom till honom i en dröm eller snarare en vision: ladan…den svarta ladan. Han vet inte vad det betyder men han kände att det var något ondskefullt och allt han ville göra var att fly. Men några nätter senare hade han en ny dröm. Han såg den svarta ladan men något var annorlunda. Den här gången var någon annan där och trots att han inte kunde se personens ansikte så kände han ingen rädsla. Det är ingen tvekan att ondskan finns…men nu vet Norton att han inte behöver möta den ensam.

I mitt förra inlägg kände jag mig nästan kränkt över hur dålig serien VS var där jag efter två nummer väntade på att något skulle gripa tag i mig överhuvudtaget. När det gäller Gideon Falls räcker det med ett nummer…nej, stop! Det räcker faktiskt med inledningen eller bara första sidan för att veta att det här är en serie där alla inblandade är mästare som vet precis vad de gör och dessutom levererar sitt bästa. Norton Sinclair är ute på en av sina vanliga rundor i staden. Iförd ansiktsskydd drar han på sig gummihandskar med ett ”smack” och hittar återigen vad han söker efter bland soporna: en träflisa som raskt stoppas i en burk, förses med datum och plats för upphittandet och som sedan placeras tillsammans med alla andra burkar i hans spartanska lägenhet försedd med trippla hänglås innan han lägger sig i sängen och ber ”Fader vår” innan han somnar.

Jeff Lemire och Andrea Sorrentino jobbade först tillsammans på DC-serien Green Arrow 2013 och några år senare fortsatte deras samarbete på Marvels Old Man Logan men det de helst av allt ville göra var en alldeles egen serie. I första numrets läsvärda efterord beskriver Lemire processen bakom Gideon Falls, en idé som började redan för tjugo år sedan när han gick på filmskola i Toronto. Historien om den unge och hungrige Lemire som slutade med film och istället började teckna serier och ägnade varje vaken stund åt sitt gigantiska magnum opus (där en tidig version av Norton Sinclair fanns med) känns igen från flera andra serieskapares berättelser om sina ursprungliga drömmar och att tricket för att lyckas (precis som för Lemire) var när de skapade korta och avslutade serier istället för ett 300-sidigt verk som aldrig blev färdigt. Norton försvann i någon låda strax innan Lemires karriär satte fart på riktigt och dök upp i hans huvud igen när han och Sorrentino började prata om en egen serie hos Image Comics. När Norton sedan kombinerades med karaktären Father Wilfred från ett annat skrivbordsprojekt var saken biff.

Denna psykologiska rysare är som sagt ett mästerverk av tre mästare för Lemire och Sorrentino fick även sällskap av den lysande färgläggaren Dave Stewart och första numret av Gideon Falls (utgivet i mars 2018) är en njutning på alla plan från första till sista sidan. Nortons konspirationsteorier och mentala hälsa; Father Wilfred som motvilligt anländer till den lilla hålan Gideon Falls; frågorna om hans företrädares, Father Tom, död, Nortons möte med psykologen Dr. Xu, Father Tom som dyker upp i Wilfreds rum mitt i natten, synen av ”The Black Barn” och den hemska upptäckten i fältet utanför kyrkan i Gideon Falls.

Den suggestiva känslan av ren ondska lyfts fram i Lemires perfekta manus, förstärks av Sorrentinos underbara illustrationer samt fulländas av Stewarts färgläggning och inte minst Steve Wands underbart kusliga textning och design. Från början var jag lite skeptisk till hela projektet men beslutade mig i sista minuten att lägga serien till min pull list och tur var väl det. Ett nummer, som dessutom blir bättre och bättre ju fler gånger jag läser igenom det, räcker för att Gideon Falls ska vara den bästa nya serie jag läst 2018 och det ska bli spännande att se om fortsättningen lever upp till detta.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Andrea Sorrentino
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...