Recensioner

The Prince and the Dressmaker

onsdag 7 november, kl 13:48 av 0 kommentarer

Den kungliga vårbalen för att fira den belgiska kronprinsen Sebastians 16-årsdag närmar sig och alla giftassugna kvinnor av rätt status och börd tänker göra sitt yttersta för att imponera på den blivande monarken. Den bortskämda och bångstyriga Lady Sophia Rohan är dock måttligt intresserad men hennes mor propsar på att hon får en ny kreation för tillställningen – eftersom Lady Rohan förstört den förra i en ridtur genom skogen. Den unga sömmerskan Frances får det otacksamma uppdraget och när hon frågar Lady Rohan om klänningen ska vara identisk med den tidigare eller helt ny svarar Lady Sophia med en uttråkad suck: ”Det kvittar fullständigt. Gör den förskräcklig. Få mig att se ut som djävulens slinka.” Sagt och gjort och Lady Sophia Rohan gör en praktfull skandal på den kungliga vårbalen och tidningarna kallar kreationen en ”smaklös styggelse”. Dock verkar inte alla förfärade av Frances skickliga och modiga skapelse för redan dagen efter får hon ett erbjudande om att bli en personlig och välbetald sömmerska åt en förnämlig, ung, okänd och hemlighetsfull dam. Den okända damen vill slå hela Paris med häpnad med Frances kreationer. De behöver inte älska eller förstå dem. Huvudsaken är att de minns dem. Den okända damen bär slöja under deras möte men i ett fatalt ögonblick tappar hon den och det visar sig att hon inte alls är någon dam utan självaste prins Sebastian. Han förklarar förläget att han skulle dra sin familj och sitt namn i smutsen om sanningen kom ut men Frances är inte alls sugen på att återvända till jobbet som lågavlönad sömmerska utan drömmar. Tillsammans gör de en överenskommelse: Frances bevarar Sebastians hemlighet, gör fantastiska kläder till honom och en vacker dag kommer hon att bli en berömd designer.

The Prince and the Dressmaker är en klassisk romantisk saga som följer ett känt mönster men med en modern, annorlunda och välkommen twist. I centrum för berättelsen står prins Sebastians sökande efter identitet och den är också en underbar hyllning till konsten…och kärleken som överbryggar alla barriärer.

Serieboken är skapad av Jen Wang, som tidigare gjort album som In Real Life och Koko Be Good, och förutom att den är mycket skickligt illustrerad, framförallt när det gäller prinsens alla kreationer, så är den också en mycket charmerande och gripande historia om drömmar, klasstillhörighet och förpliktelser som verkligen gav mersmak.

Hur det går för prinsen och sömmerskan tänker jag inte avslöja men boken är mycket läsvärd och förtjänar alla hyllningar den fått. The Prince and the Dressmaker har redan i år fått en Eisnernominering och delade ett Harvey Award (tillsammans med The Tea Dragon Society) i kategorin Best Children or Young Adult Book och den riktar sig främst till unga vuxna men kan med förbehåll läsas av alla som gillar riktigt bra serier eller, helt enkelt, en riktigt bra berättelse.

Manus: Jen Wang
Illustration: Jen Wang
Förlag: First Second
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...