Recensioner

Paradiso, Vol. 1: Essential Singularity

fredag 9 november, kl 23:30 av 0 kommentarer

I en postapokalyptisk framtid, 300 år efter en katastrofal incident kallad ”The Midnight” som ändrade världen för evigt, kämpar den sista spillran av mänskligheten för att överleva i en så gott som teknologifri värld. Här möter vi Jack Kryznan som plågas av en händelse i sin barndom där han fick tillgång till en mystisk artefakt som kan väcka gammal teknologi till liv. Hans sökande leder honom till den levande staden Paradiso – en av de sista utvecklade platserna på planeten – där Jack hoppas att alla frågor som omgärdar hans förflutna äntligen ska få ett svar.

Jag har alltid varit svag för den postapokalyptiska genren – först i Äventyrsspels underbara rollspel Mutant, följt av Mad Max-filmerna och min favoritserie i genren: Hermanns mästerverk Jeremiah. Mest fascineras jag av olika världsbyggen med förbjudna zoner, mutanter, nya användningsområden för gammal teknologi, jakt på bensin, kulter och sekter men också huvudpersonernas olika äventyr och ständiga kamp för överlevnad. I december 2017 var det premiär för en ny postapokalyptisk serie från Image Comics – Paradiso – som väckte mitt gamla intresse till liv, inte minst på grund av alla fina recensioner den fått under 2018 men också för att den innehöll en liten twist som man inte ser allt för ofta: en levande stad.

Det mesta i Paradiso innehåller standardingredienserna när det gäller postapokalyptiska berättelser – som en livsfarlig ödemark befolkad av blodtörstiga rövare och banditer och sökandet efter ett Utopia eller en fristat – men det som får mig att hänga med på resan och längta efter fortsättningen är gåtan med den levande staden. I en flashbackscen anar vi att mänskligheten skapat någon form av artificiell intelligens som skulle göra livet lättare att leva för alla människor på Jorden men när någon tryckte på startknappen till denna storsatsning gick något väldigt fel. Vår amnestiske huvudperson Jack har i sin ägo något sorts mystiskt superbatteri som på något sätt är sammanlänkat med staden Paradiso och även om vi inte får svar på alla gåtor så är grundhandlingen underhållande och i december kommer även andra och avslutande samlingsvolymen ut så formatet är rätt så behändigt med bara åtta nummer.

Förutom historien med Jack och staden så får vi även stifta bekantskap med de mäktiga Guardians – två cyborger vid namn Dandy och Honeybad som effektivt försvarar staden (som de kallar för ”hon”) från intrång – samt folket som kallar sig Redwaters vars ledare Hazard är ute efter Jacks artefakt eftersom de livsuppehållande maskinerna som håller honom vid liv sjunger på sista versen. Därtill kan vi lägga den unga kvinnan Naomi som berättar sagor för barnen om gamla tider och drömmer om en biljett till Paradiso, Karin, som är en av stadens Scavengers, som fått ett meddelande om Jack av staden och därför lovat att hjälpa honom i hans sökande samt den mystiska robotliknande varelsen The Watcher som gäckat Jack sedan barnsben.

Serien är skapad av de för mig helt okända indierna Ram V och Devmalya Pramanik och speciellt tecknaren Devmalya imponerar med ett gott hantverk som tyvärr blir lite hafsigt emellanåt. Seriens akilleshäl är rätt så endimensionella karaktärer och totala avsaknad av humor men det väger Ram upp med bra science fiction, äventyr och spänning. Till att börja med är Paradiso onödigt gåtfull och oklar men det artar sig rejält på slutet och jag tänker definitivt utforska fortsättningen.

Manus: Ram V
Illustration: Devmalya Pramanik
Färgläggning: Dearbhla Kelly
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...