Recensioner

East of West, Vol. 8

lördag 24 november, kl 19:44 av 1 kommentar

Death och hans son Babylon styr kosan västerut mot Amerikanska folkrepubliken, dels för att Babylon äntligen ska få träffas sin mor Xiaolian men också för att hjälpa henne i det pågående kriget. Under tiden belägrar The Endless Nation Unionens huvudstad vars motstånd imploderat till följd av en folklig revolt men Wolf, Endless Nations nya hövding och profetians väktare, är inte ute efter hämnd och vedergällning utan vill bygga något nytt och bättre i ruinerna av Unionen. Kungen av New Orleans börjar inse att alla hans fjorton söner är oduglingar, framförallt äldste sonen och tronarvingen John Freeman med sitt ständiga ränksmideri. Därför blir han mycket tillfreds när en lösning på problemet dyker upp i hans eget hem, nämligen Ranger som börjat pricka av sin dödslista över profetians tidigare utvalda.

Ni som följt mig genom åren här på Shazam vet att jag är svag för Jonathan Hickmans tidigare alster hos Marvel och framförallt hans egna serier på Image Comics, såsom The Manhattan Projects, East of West, The Black Monday Murders och The Dying and the Dead. Förutom East of West ligger för närvarande alla Imagetitlarna i träda och enligt Hickman själv återstår bara två volymer innan East of West är fullbordad så det kanske äntligen gör att han får fart på de övriga titlarna som jag gärna vill se mer av. En Hickmantitel är dock bättre än ingen och jag är väldigt förtjust i det fascinerande världsbygget och det mustiga persongalleriet samt dramatiska överspelet i East of West.

Efter den lysande sjunde volymen får vi åter en mellanvolym och en ny uppbyggnad inför den stundande och utlovade Apokalypsen men intrigerna är på topp och Nick Dragottas illustrationer har aldrig varit bättre och då har han redan tidigare visat att han är en av de bästa inom seriebranschen. Speciellt glad är jag över att den fåordige Judge Dredd-liknande karaktären Ranger äntligen är tillbaka och att saknaden efter hans artificiella hund får honom att ge sig ut på mördarstråt på välkänt John Wick-manér.

En annan höjdpunkt i volymen är Death och Babylons sökande efter ett far-och-son-förhållande vilket visar sig komplicerat eftersom Babylon uppfostrats av den störda och manipulerande artificiella intelligensen Balloon. Scenen där far och son fiskar är en bedräglig familjeidyll och Death inser alltmer att Balloons inflytande över sonen riskerar att bli ett allvarligt problem.

Precis som Saga är East of West en serie jag följt sedan starten och om man vill njuta av serien till fullo, vilket jag starkt rekommenderar, så finns det för närvarande två fina lyxutgåvor av East of West som samlar seriens första 29 nummer.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Dragotta
Färgläggning: Frank Martin
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Robert says:

    Jag gillar East of West, men serien är långt ifrån perfekt. Den känns en smula pretentiös ibland och vissa delar känns lite problematiska, typ som att det går så bra för de antidemokratiska staterna i Amerika, utan någon synbar förklaring.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...