Nyheter och tips

Adamsonstatyetten 2018

måndag 10 december, kl 21:50 av 0 kommentarer

I dag är det Nobeldagen och även om farsen kring Svenska akademin gjort att det saknas en litteraturpristagare vid årets högtidliga prisutdelning i Stockholm så regnade det istället priser över serieskapare vid Svenska Serieakademins årliga prisutdelning. Tidigare år har prisutdelningen ägt rum i samband med bokmässan i Göteborg men eftersom Serieakademin ansåg att deras priser drunknade i mängden (bland annat delar ju Seriefrämjandet ut sina priser under detta evenemang) så flyttade de ceremonin till Nobeldagen och Göteborgs Stadsbibliotek.

Den internationella Adamsonstatyetten 2018 gick till den belgiska serieskaparen Hermann (Hermann Huppen, *1938) som med sin omisskännliga stil bland annat skapat Bernard Prince och Comanche (tillsammans med författaren Michel Régnier under pseudonymen Greg) och så hans egna postapokalyptiska serie Jeremiah som jag håller som en av mina absoluta favoritserier. Under Black Friday-rean passade jag på att införskaffa alla volymer av Bernard Prince och Comanche (två respektive tre) från Mooz Förlag (svenskt systerförlag till det danska Forlaget Zoom) som jag kommer att recensera vid tillfälle men det är också hög tid att ett svenskt förlag tar sig an en seriös utgivning av Jeremiah på svenska. Fransk-belgiska serier har en trogen läsekrets i Sverige och jag vidhåller att avsaknaden av svenska utgåvor av Jeremiah i de svenska hemmen är att klassa som en nattsvart kulturskymning och jag är därför extra glad att Hermann prisbelönats idag för då kanske vi äntligen kommer ett steg närmare.

Den svenska Adamsonstatyetten 2018 gick mycket välförtjänt till Per Demervall som bland gjort en serieversion av August Strindbergs Röda rummet (Alvglans, 1986). 2016 startade hans och författaren Patric Nyströms serie på Rabén & Sjögrens förlag om den påhittiga vikingaflickan Siri med Siri och Vikingarna som fick en uppföljare 2017 med Siri och Mimers brunn.

Svenska Serieakademins Adamson i guld gick till den amerikanske serieskaparen Neal Adams (*1941) som lämnat djupa avtryck i seriehistorien med sina underbara illustrationer till Superman, Batman, Deadman, Green Lantern/Green Arrow (DC Comics) samt X-Men, Avengers och Conan the Barbarian (Marvel Comics).

Slutligen tilldelades Svenska Serieakademins Förtjänstdiplom 2018 till Dennis Gustafsson som hyllats flitigt här på Shazam för sin underbara svenska skräckserie Viktor Kasparsson. För alla er där ute som ännu inte börjat läsa detta mästerverk så har ni sex sköna volymer (den sjunde, Fädernas synder, dyker enligt Albumförlaget förhoppningsvis upp i mellandagarna) om ockulta mysterier i Mellankrigstidens Skåne framför er där Dennis Gustafsson briljerar både som författare och synnerligen skicklig illustratör.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...