Recensioner

Kill or Be Killed, Vol. 4

fredag 28 december, kl 21:53 av 0 kommentarer

Demonen som ständigt plågar Dylan med en ny tribut leder slutligen till att han blir tvångsinskriven på ett mentalsjukhus men Dylan kommer på det perfekta sättet att befria sig från sin plågoande och familjeförbannelse – sanningen. Under en sejour med psykologen berättar Dylan att det finns en demon i rummet som bara han kan se och som tvingar honom att döda ondskefulla människor. Han berättar vidare att han brukar bära en röd mask, döda brottslingar och att han är den maskerade brottsbekämparen som New York-polisen letar efter. Psykologens reaktion på detta gör honom dock mycket osäker, då han brister ut i skratt och meddelar att Dylans berättelse uppenbarligen är påhittad. Dylan har varit på sjukhuset i veckor och senast i går natt dödade brottsbekämparen tre personer så Dylans historia måste vara uppdiktad…eller?

Serievärldens mest oslagbara trio, nämligen Ed Brubaker, Sean Phillips och Elizabeth Breitweiser, har gjort det igen. Först Fatale, följt av The Fade Out och nu Kill or Be Killed samt den pågående serien Criminal är alla lysande exempel på trions underbara känsla när det gäller noirgenren och riktigt bra serieskapande överhuvudtaget och när det gäller avslutningen på Kill or Be Killed levererar de det perfekta slutet på en serie som bara blivit bättre och bättre under resans gång.

Frågan om Dylan verkligen hemsöks av en demon hamnar till slut i bakgrunden för det här är egentligen bara en underbar originstory värdig en målmedveten brottsbekämpare och Brubakers kärleksbrev till hela vigilante-genren. Dylans härliga berättande, som riktar sig direkt till läsaren, når ständigt nya höjdpunkter och alla bitar faller på plats i det som jag tycker är en av trions bästa serier. Framförallt gillar jag introducerandet av en copycat, som både sätter myror i huvudet på Dylan och mig själv, den målmedvetna Detective Lily Sharpe som ger magkänsla ett nytt ansikte samt att ryska maffian är som en elefant – den glömmer aldrig.

Avslutningen på avslutningen är magiskt bra där Brubaker lyckas trolla mig rejält och jag får nästan känslan av att serien kanske kommer att fortsätta…eller så kan jag bara lugnt luta mig tillbaka och njuta av att jag läst en riktigt bra serie. Att jag är sugen på mer från Brubaker, Phillips och Breitweiser är århundradets underdrift för jag kan aldrig få nog av serier av högsta kvalitet. Rekommenderas helhjärtat!!!

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips
Färgläggning: Elizabeth Breitweiser
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...