Recensioner

Harrow County, Vol. 8: Done Come Back

söndag 30 december, kl 10:05 av 0 kommentarer

I ett sista desperat försök att hindra sin syster Kammi från att återigen komma tillbaka från de döda konsumerade Emmy sin systers kropp, ovetande om att det var ett stort misstag. Emmys handlande visade sig nämligen vara en del i ritualen som fick hennes anmoder, häxan Hester Beck, att återuppstå och Harrow County kommer aldrig mer bli sig likt.

Harrow County avslutades i år efter 32 nummer och är utan tvekan det bästa jag läst av Cullen Bunn, en av Dark Horse Comics bästa titlar och en av de mest helgjutna, vackra, skräckinjagande och mest underbara serier jag läst på senare år. En bidragande orsak till det är den fantastiska karaktären Emmy, en häxa med ett mörkt förflutet som växer upp i en gudsförgäten håla i den amerikanska Södern, full av demoner, oknytt och andra mystiska varelser, men som har ett stort hjärta, hela tiden kämpar mot sin arvedel och som försöker hitta sin egen plats i denna märkliga tillvaro. Cullen Bunns annorlunda uppväxtskildring av en häxa hade dock inte varit något utan den fenomenale tecknaren Tyler Crook som med sina varma vattenfärger och underbara stil skänkt den perfekta atmosfären till denna lite bortglömda pärla i seriedjungeln.

I den sista volymen binds alla lösa trådar ihop i en gastkramande kamp mellan Harrow Countys mäktigaste häxor – Hester Beck och hennes ”dotter” Emmy. Två häxor som båda gjort det förbjudna för att få krafter men medan Hester tänker använda dem för sina destruktiva och diaboliska planer så tänker Emmy försöka ställa allt till rätta…även om det innebär att inget mer kommer bli sig likt.

Handlingen i sista volymen blir en smula repetitiv men när allting äntligen är över får Tyler Crook chansen att briljera med tre magiskt melankoliska och poetiska dubbelsidor som gör mig alldeles varm i hela själen. Under 2019 kommer jag att få ta farväl av flera av de pågående serier jag följt sedan starten – The Wicked+The Divine, East of West, Black Science och Paper Girls – och med tanke på hur känslosam jag blev av avslutningen på Harrow County så kommer jag nog vara en våt fläck vid slutet av nästa år. Hela serien kommer nu att ges ut i härliga lyxutgåvor som samlar två volymer vardera (den första dök upp i november och den andra kommer ut i mars 2019) och jag rekommenderar serien varmt.

Manus: Cullen Bunn
Illustration: Tyler Crook
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...