Recensioner

Sex Criminals, Vol. 5: Five-Fingered Discount

onsdag 27 februari, kl 21:58 av 0 kommentarer

Jon och Suzie har efter mycket om och men beslutat sig för att gå skilda vägar. Han lever i ett öppet förhållande med en bisexuell kvinna och jobbar numera i en sexbutik vilket ironiskt nog betyder att han är i ”The Cumworld” hela dagarna. Hon har flyttat tillbaka till sin mamma, som passionerat och ogenerat lever ut sin sexualitet till bristningsgränsen som pensionär, och dejtar en museiintendent som är astråkig i sängen men han är äldre, mognare, ansvarsfull, har ett bra jobb och hus och ärligt talat så försöker Suzie medvetet hålla sig borta från sex efter vad som hände med hennes tidigare partner. Bägge två försöker gå vidare i livet men eftersom Jons nya flickvän jobbar åt Suzies pojkvän så springer de på varandra ändå och frågan är om det är en slump eller om ödet spelar dem ett spratt. Jon och hans övriga kumpaner med sexsuperkrafter kan inte släppa taget om den ondskefulle Kuber Badal men det visar sig också att hans hejduk Kegelface kommit på andra tankar när det gäller sin boss och hans diaboliska planer.

Efter två inledande briljanta volymer av Matt Fraction och Chip Zdarskys Sex Criminials verkade det som att luften gick ur serien med långt mellan volymerna och en handling som repetitivt trampade vatten. Twisten med att Jon och Suzie gjorde slut bjuder inte på någon större överraskning i femte volymen eftersom alla kan räkna ut att de kommer att bli ihop igen men fokus skiftar från Kegelface till den ännu mer ondskefulle Kuber Badal vilket lovar gott inför den avslutande arcen som ska dyka upp någon gång i framtiden.

Det som stoppar volymen från att halka ner på en tvåa i betyg är faktiskt att serien för en gång skull dämpat sig rejält när det gäller de inbördes skämten mellan Fraction och Zdarsky som på sistone blivit närmast absurda och esoteriska och visar att karaktärerna och själva serien är tillräckligt starka för att stå på egna ben utan att seriens skapare behöver prega in krystade skämt i var och varannan serieruta.

Nu är ju detta återigen en klassisk mellanvolym med allt vad det innebär men välkomna inslag är Suzies mor som går bananas när det gäller att utforska sin sexualdrift och att Suzie får kontakt med sin far via en gammal PC i föräldrahemmet. Hur det blir med seriens utlovade Annuals eller fortsättningen i övrigt har jag ingen aning om för Matt Fraction och hans hustru Kelly Sue DeConnick är mitt uppe i arbetet med det exklusiva tvåårskontrakt de slutit med Legendary (företaget slöt även ett liknande kontrakt med Brian K. Vaughan på hela tre år) som gör att de kan adaptera sina gamla skapelser för TV-mediet samtidigt som de får möjligheten att skapa helt nya grejer direkt för TV. Detta innebär att det nog kommer att dröja ett tag innan vi får se nya volymer av både Sex Criminals och DeConnicks Bitch Planet och det går nog ingen nöd på Chip Zdarsky heller eftersom han numera är en flitig Marvel-författare med titlar som Daredevil och Invaders. Naturligtvis är det kul när serier hittar en större publik via TV och jag gläds verkligen med Fraction och DeConnicks framgång men jag hoppas också att de inte glömmer bort sina seriefans som längtar efter nya härliga volymer av både Sex Criminals och Bitch Planet.

Manus: Matt Fraction
Illustration: Chip Zdarsky
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...