Recensioner

Över min döda kropp

måndag 18 mars, kl 22:25 av 0 kommentarer

Så var det dags att börja sätta tänderna i 2019 års första nya svenska serieböcker, lagom till Shazams jubileumsvecka och de kommande stora svenska seriefestivalerna, Uppsala Comix och Stockholms Internationella Seriefestival, som äger rum 30-31 mars respektive 6-7 april men mer om dessa festivaler och spännande nya svenska serienyheter i kommande inlägg.

Först ut i högen är två nya böcker från Kartago Förlag, nämligen Saker vi skapar av Axel Brechensbauer och Över min döda kropp av Freja Erixån. Freja kommer ursprungligen från Gävle och efter konststudier i Göteborg bor och verkar hon nu i Malmö, en bubblande seriestad med många seriescener och nätverk för serieskapande. Hennes debutbok handlar, som titeln visar, om att det nu får vara nog. Nog med ramar att passa in i, nog med påtvingade skam- och skuldkänslor. Dags att riva ner de patriarkala strukturerna och normativa begränsningarna!

Ilskan och frustrationen är påtaglig men också ångest och en stor portion svart humor, främst i form av underfundiga listor på saker som gör att man känner sig mindre ensam, mat som är bra att äta när man är ledsen eller klädesplagg som får dig att må bra, etc. Freja växlar mellan måleri, blyerts och tusch och allt i en mycket naivistisk stil som ger en känsla av obehag och ångest, precis som seriens karaktär känner vid anblicken av sin egen spegelbild.

Över min döda kropp är skapad i samma anda som flera andra feministiska självbiografiska serieböcker och den visar med stor kraft och frenesi att kampen mot patriarkala strukturer och normativa begränsningar fortfarande är lika aktuell och viktig.

Manus: Freja Erixån
Illustration: Freja Erixån
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...