Allmänt /Krönikor och åsikter

Gratulerar på tioårsdagen!

tisdag 19 mars, kl 16:09 av 0 kommentarer

Wow! Jubiléerna avlöser verkligen varandra under detta Bladerunnerår. Konstskolan Bauhaus firar 100-årsjubileum, Marvel fyller 80, på lördag är det 25 år sedan första numret av Hellboy kom ut och just idag är det tio år sedan första bloggposten lades upp på Shazam.se. Jag var inte med från starten utan rekryterade mig själv i samspråk med Ferdinand Kjellin vid en bardisk under spx (numer Stockholms internationella seriefestival) i maj 2010. Före det hade vi samarbetat bland annat med ett quiz som gjordes till när Serietekets filmvisningar presenterade Punisher: War Zone (Lexi Alexander, 2008). Senare samma mycket aktiva år kom podden Hög av serier igång tack vare Anton Bjurvald efter att ha varit en glimt i ögat på undertecknad och Freddie Kaplan sedan länge.

Att mycket hänt sedan dess är förmodligen årets underdrift. Väldigt många bloggar och podcasts ute i likartat ärende har kommit och gått. Så det är med ett stort mått av stolthet jag konstaterar att såväl Shazam som Högen fortsätter att leverera kontinuerlig bevakning av serier, ett uppdrag som dagspress och etermedia förvisso blivit långt bättre på sedan vi startade men där innehållet alltjämt lämnar åtskilligt övrigt att önska. Sverige har ändå en lång och stolt tradition på området tack vare Seriefrämjandet och publikationen Bild & bubbla (där jag sedan ett par år tillbaka har en egen spalt), som apropå jubiléer fyllde femtio förra året och på hemsidan fortsätter hålla seriefanan högt med en stadig ström nyheter, artiklar och recensioner.

Målet att serierna tar sin naturliga plats jämsides den bildlösa litteraturen och bedöms lika hårt och rättvist och påläst med fokus på utförande framför innehåll är något jag kommer fortsätta sträva mot med skriverier och podavsnitt. Ett stort tack till mina kollegor (läs Henrik Örnebrings fina hyllning som publicerades i samband med femårsjubiléet för en introduktion till stora delar av gänget!) och alla er som läser och lyssnar.

Hoppas det blir minst tio år till av Shazam.se!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...