Recensioner

Saker vi skapar

tisdag 19 mars, kl 22:40 av 0 kommentarer

Har du någonsin undrat varför vi skapar saker? En som funderat mycket över detta är Axel Brechensbauer, industridesigner och flitigt anlitad föreläsare om teorin bakom design och som nu även är aktuell med sin seriebok Saker vi skapar från Kartago Förlag.

Med hjälp av Axels alter ego (en antropomorf figur med drag av både Musse Pigg och Katten Felix) får vi följa med på en guidad tur i formskapandets intressanta värld där Axel frikostigt och informativt delar med sig av sina tankar och funderingar om människans besatthet av att skapa föremål. Med Maslows berömda behovstrappa som grund börjar en resa där vi bland annat får stifta bekantskap med människans behov av praktisk eller emotionell design, symboler, lösning på basala problem (som hur man fraktar vatten), geometriska figurer kontra naturens organiska former, föremål som kommunikation eller makt och slutligen drömmen om det ultimata föremålet som likt den heliga graalen löser alla våra problem.

Vår ciceron är verkligen kunnig i ämnet men erkänner också ofta att han inte har svar på alla frågor men själv sugs jag in boken och vill bara veta mer. Förutom att tonen är väldigt personlig och positiv så slås jag också av att Saker vi skapar är fullständigt briljant när det gäller själva designen av alla sidor med ett härligt flöde och en tydlig och härlig färgskala som gör att resan blir extra behaglig. Jag gillar också det bitvis ironiska anslaget och att Axel även visar att vårt ständiga behov av föremål vi skapat för njutning, bekvämlighet och trevnad drabbar även miljö och klimat. När zen-mästaren Allan Watts spöke dyker upp på slutet för en filosofisk slutkläm hänger jag inte riktigt med i alla svängar men summa summarum så är Saker vi skapar en lysande och underhållande essä om människans besatthet av att skapa föremål.

Manus: Axel Brechensbauer
Illustration: Axel Brechensbauer
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...