Recensioner

Gideon Falls, Vol. 2: Original Sins

söndag 25 augusti, kl 22:30 av 0 kommentarer

Norton tänker bygga upp den svarta ladan med hjälp av alla bitar som han hittat men han kan inte och vill inte göra det själv. Dr. Angie Xu, som själv haft märkliga syner, lovar att hjälpa honom men innan de ens hinner börja bryter sig Dr. Kadri och två manliga sköterskor in i Nortons lägenhet, meddelar Dr. Xu att hon har ett olämpligt förhållande med sin patient och att det är bäst, både för Norton och henne, att de inte träffas igen överhuvudtaget.

Under tiden i Gideon Falls samlar sig fader Fred och sheriffen Clara Miller efter de dramatiska händelserna med Joe Reddy och den svarta ladan. Deras minnen är diffusa och falnar och känns alltmer som en mardröm men Clara är övertygad om att det som skedde hänger ihop med försvinnandet av hennes bror Daniel för länge sedan och de är nära en lösning. Fader Fred plågas dock av märkliga syner och uppenbarelser, speciellt namnet Norton Sinclair, och när han frågar Claras pappa om han hört namnet förut får han ett svar som ger honom kalla kårar: Norton Sinclair var Gideon Falls första mördare och den dagen han dog var första gången som den svarta ladan uppenbarade sig.

Gideon Falls vann helt rättvist en Eisner i år i kategorin Best New Series och seriens andra volym är lika gastkramande som den första plus att tempot och spänningen är ännu högre den här gången. Stämningen går från paranoia till mani och uppbyggnaden till volymens magnifika cliffhanger är psykologisk skräck när den är som bäst. Som jag tidigare nämnt är Gideon Falls en serie där alla inblandade levererar sitt bästa: Jeff Lemires täta dialog, perfekta personporträtt och skickliga manus; Dave Stewart underbara färgläggning som gör alla scener fulländade; Steve Wands fingertoppskänsla när det gäller både textning och design samt mästaren Andrea Sorrentino i högform som både bjuder på ett maniskt bildflöde och scenlösningar som inte är av denna världen när det behövs och lugna partier där stämningen är så tät att man kan ta på den.

Om bara drygt två månader kommer seriens tredje volym ut och efter avslutningen på andra känns det som att vad som helst kan hända men att Gideon Falls kommer fortsätta slå mig med häpnad och vara värd att vänta på står utom allt tvivel. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Andrea Sorrentino
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...