Recensioner

Ugly

fredag 20 september, kl 11:34 av 0 kommentarer

Privatdetektiven Ugly Mareowl har inte haft ett uppdrag på två veckor så det är med förväntansfulla och beslutsamma steg han styr kosan mot gamla fru Axolotlia Aegsvahns af Olms praktfulla vita hus på höjden. Någon har stulit änkans gamla kylskåp av finaste märke och sökandet efter den exklusiva vitvaran tar oss med på en härligt surrealistisk resa i Uglys värld, allt medan mysteriet tätnar.

Om man vill läsa den perfekta serien inspirerad av den hårdkokta noirgenren och som dessutom utspelas i en värld befolkad av antropomorfa djur så kan jag varmt rekommendera Blacksad av Juan Díaz Canales och den fenomenale tecknaren Juanjo Guarnido. Om man, som jag, älskar detta koncept och är sugen på mer så tycker jag att man också bör utforska Joakim Lindengrens senaste seriealbum Ugly från Kartago Förlag som har många likheter med Blacksad men som dessutom är marinerad i sköna genrereferenser och kryddad med Lindengrens omisskännliga humor, svenska populärkulturella referenser anno dazumal och allmän galenskap.

Den största behållningen med Lindengrens senaste verk är det imponerande världsbygget där djuren tagit människornas plats och människan förvandlats till museiföremål, ”djur” i bur eller bara ett flyktigt minne om en förgången tid. Hans underbara bilder med mörka regntunga gator som lyses upp av skarpa neonskyltar skapar en perfekt stämning men Uglys jakt på kylskåpet tar oss också med på en imponerande vandring genom flera olika stilarter som alla behärskas till fullo av Lindengren. Dessutom innehåller albumet ett fantastiskt menageri av alltifrån blåvalar som pratar göteborgska till Uglys sekreterare som visar sig vara en spyfluga och flera av karaktärerna som Ugly möter på vägen är så mästerligt utmejslade att de skulle kunna fylla ett helt album var för sig.

Förutom den klassiska torftiga berättarrösten och 50-talskänslan så innehåller albumet även härliga genreskämt där ett besök på klubben för romantiska eskapister enbart gestaltas med svartvita färger och den rikaste delen av staden där staten låtit den stenrika socitetsbönan Melissa Krakberg få specialavtal på dygnet med ständigt ödesmättat månljus. Som grädde på moset kan man även skönja Freddie Wadling, garva åt Uglys vän Bat-Bat och även se en skymt av självaste Kapten Stofil i egen hög person.

Summa summarum bjuder Ugly på en fascinerade inblick i en av Seriesveriges mest fantasifulla och kreativa hjärnor och jag hoppas på många album och äventyr i samma anda från Joakim Lindengren.

Manus: Joakim Lindengren
Illustration: Joakim Lindengren
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...