Nyheter och tips

Svenska seriehösten 2019

söndag 15 september, kl 15:40 av 0 kommentarer

Nu är det knappt två veckor kvar till Bokmässan i Göteborg och därmed också dags för början på höstens utgivning av svenska serier. Flera spännande nyheter är redan ute i handeln och med tanke på hur resten av hösten ser ut på den svenska seriefronten så ser 2019 ut att bli en riktig fest för alla serieälskare runt om i landet.

Först ut har vi Cobolt Förlag som redan levererat första delen av fem i serien om Buddy Longways samlade äventyr, den schweiziske serietecknaren Deribs underbara klassiker som nu äntligen ges ut i sin helhet på svenska.

Emil Maxén, som under sommaren tilldelades Albert Engströms ungdomspris, är aktuell med både Knäckarbanketten (Rabén & Sjögren, en illustrerad saga i barockmiljö författad av Shazam-favoriten Sara Bergmark Elfgren) samt tredje och avslutande delen om den stornäste enstöringen Stor-Jobal från Krokjala från Cobolt Förlag, en skräckserie djupt förankrad i mellannorrländsk glesbygd och folktro. Både första delen av Buddy Longway och Stor-Jobal från Krokjala: Ragnagöken ligger i läshögen och jag tänker även bjuda på en recension av hela serien om Stor-Jobals äventyr i trakterna av Inälvsdalen.

Senare i höst kan man även se fram emot andra delen av Spirou – Hoppets tid av Émile Bravo som utspelas mitt under brinnande världskrig; Flickan från Kajmanträdet som är den hett efterlängtade fortsättningen på François Bourgeons episka klassiker Resande med vinden (vars första samlingsvolym gavs ut under sommaren och fick ett välförtjänt högsta betyg); nionde och sista delen av Blueberry – Samlade äventyr samt sist, men inte minst, ytterligare en del i serien om Blake och Mortimers äventyr, nämligen Blake och Mortimer – Den siste faraonen (författad av Jan Van Dormael och Thomas Gunzig samt tecknat av François Schuiten). Alla dessa härligheter dyker upp i oktober eller november.

Kartago Förlag, som numera är en underetikett på Cobolt, har också spännande utgåvor som kommit ut i handeln lagom till bokmässan. Förutom den första delen av Stéphane Melchior och Clément Oubreries serieadaption av Philip Pullmans moderna fantasyklassiker Guldkompassen (del två kommer ut i november) bjuds det på en helt ny seriebok av Joakim Lindengren, Ugly, som verkar vara en härlig hyllning till den hårdkokta noirgenren som utspelas i en värld befolkad av antropomorfa djur.

Senare i höst återvänder Gunnar Lundkvists 40-årsjubilerande figur Klas Katt med karaktärens första längre serieroman med titeln Klas Katt får ett uppdrag och även Johannes Torstenssons kommande debut Bord för en om en ensam ung man som tröstar sig med mat och Batman-figurer.

En annan ständigt ung 40-åring är Galago som, lagom till Bokmässan bjuder på Liv Strömquists nya seriebok Den rödaste rosen slår ut, som bland annat ställer frågan om man fortfarande kan bli kär i dagens konsumtionssamhälle, samt Göteborgssonen Johan Wanloos senaste bok Enklare fysiska övningar där Wanloo bland annat frågar sig själv: ”Hur blir man medelålders gubbe med värdighet? Går det att vara kulturdiversearbetare utan att bli bitter? Hur gör man för att vara rolig på beställning?”

I november dyker det även upp en ny seriebok av den fenomenala satirtecknaren Elin Lucassi, som bjuder på underbar satir varje måndag på sitt Instagramkonto rit_lucassi, med titeln Ert blod på mina broddar som beskrivs som ”En feministisk vintersaga och en hämndnovell där historiens ilskna kvinnor går igen som våldsamma spöken på en kyrkogård i Sverige i dag.”

Albumförlaget ligger inte heller på latsidan och bjuder på fjärde delen av Undertaker samt den hett efterlängtade tredje och sista delen av Fabien Nury och Sylvain Vallées skildring av Kongokrisen, nämligen Katanga bok 3: Splittring. Från Ades Media kommer även två nya Dylan Dog-album, Dylan Dog – Den fjättrade guden och Dylan Dog – Den stora sömnen samt två nya Transformersalbum med titeln Transformers – Mer än ögat kan se och Transformers – Jakten på Matrixen.

2019 bjuder även på ett nytt svenskt serieförlag, Kaunitz-Olsson, som nu är aktuella med bland annat ett nytryck av Marie-Louise Ekmans Arty Stiffneck, Pontus Lundkvists Amerikas ondaste far samt Alla kan dö av Nina Hemmingsson och Anna Lindman.

Detta är bara ett axplock av nya spännande svenska serieböcker som kommit ut eller är på gång under 2019 och jag får säkert anledning att fylla på listan efter mitt besök på Bokmässan. Avslutningsvis glädjer jag mig åt att Simon Hanselmann, skaparen av Megg och Mogg, äntligen kommit ut på svenska med samlingsalbumet Livet är en jäkla fest på förlaget Lystring samt att Egmont fortsätter att hålla superhjältefanan högt med Justice League – Antologi samt Kalle Lind och Jimmy Wallins Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr: Rovor och champagne som nu kommer ut i en samlingsvolym efter att ha gått som följetong i 91:an.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...