Recensioner

Oumpah-Pah – Samlade äventyr

måndag 25 mars, kl 14:34 av 0 kommentarer

Att Asterix och Obelix är en av världens bästa och mest lästa serier genom tiderna är ett faktum men inte lika känd är radarparet René Goscinny och Albert Uderzos första samarbete, nämligen äventyren med den amerikanska indianen Oumpah-Pah. Dessa album är dock mycket läsvärda och inte minst viktiga ur ett seriehistoriskt perspektiv där man redan här hittar samma typ av komiska timing, satir och galna upptåg som kom att prägla Goscinny och Uderzos alla äventyr med de tappra gallerna.

Serien kom ut i fem album mellan åren 1958 och 1962 och har getts ut i flera omgångar på svenska, först av Hemmets Journal på 1970-talet följt av Egmont Serieförlaget vid millenieskiftet och nu i en mycket fin samlingsutgåva av Egmont Comics med nyöversättning av Carin Bartosch Edström som innehåller alla fem äventyren plus ett gediget bakgrundsmaterial med skisser och artiklar samt de första seriestripparna med Oumpah-Pah som gjordes redan 1951.

De första seriestripparna skiljer sig markant från albumen, som utspelas i Nordamerika i mitten av 1700-talet strax innan det amerikanska frihetskriget. Här får vi istället möta Oumpah-Pah och hans stam som försöker behålla sina seder och bruk i en modern tid med ideliga kulturkrockar och knasiga förvecklingar. Goscinny bodde vid den här tiden i USA och var nära vän med flera av de serieskapare som senare skulle skapa tidningen MAD (till exempel så översattes seriestripparna till engelska av Harvey Kurtzman) och de första seriestripparna med Oumpah-Pah skulle lätt ha platsat i den tidningen. Tyvärr så publicerades de aldrig och därför känns det extra lyxigt att få stifta bekantskap med dem i samlingsutgåvan.

I albumen får vi möta Oumpah-Pah, den tappraste av allra tappraste tappra i stammen Shavashava, och hans nyfunne vän, den franske adelsmannen Hubert de la Pimpinette (av indianerna kallad ”Dubbla Skalpen” på grund av sin peruk). Vännerna lär känna varandra genom ett ständigt. och mycket roligt, utbyte av respektive kulturs olika seder och bruk och under resans gång får vi bland annat uppleva traditionella riter, stamkrig, fransk hovetikett och modern krigskonst från den gamla världen.

Det är lätt att förstå varför Goscinny och Uderzo valde att gå vidare med Asterix och Obelix istället för Oumpah-Pah då den förstnämnda serien har en närmast outtömlig källa att ösa ur när det gäller historia, kulturer och fenomen, ett mustigt persongalleri och en fantastisk dynamik mellan Asterix och Obelix och även den lille jycken Idefix, medan den senare blir svårt begränsad av tidsepoken och bara två huvudkaraktärer. Dock så är Oumpah-Pah en alldeles lysande serie där mixen av Goscinnys briljanta idéer och Uderzos makalösa penna gör storverk trots denna begränsning.

Serien är tryfferad med härliga gags och populärkulturella referenser samt driver hejdlöst med alla stereotyper, inte minst den franska adelns manér och uttryck. Några av höjdpunkterna är mötet med piraterna (som senare skulle förfinas ytterligare i Asterix och Obelix) samt det sista albumet, Oumpah-Pah och hövding Krisande levern, där preussarna dyker upp på den amerikanska kontinenten för att få sin del av den koloniala kakan. Goscinny excellerar när det gäller att driva med fjompiga adelsmän av både tysk och fransk härkomst och särskilt minnesvärt är mötet med greve Frantz Ktazenblummerswishundwagenplaftembomm som anmäler sig som frivillig för att skapa en allians med indianerna. Rekommenderas varmt!

Manus: René Goscinny
Illustration: Albert Uderzo
Förlag: Egmont Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...