Krönikor och åsikter

Andreas årskrönika 2023

måndag 8 januari, kl 22:06 av 3 kommentarer

2023 besökte jag både Stockholms internationella seriefestival, Malmö Seriefest och Skillinge seriefestival och även om tiden inte räckte till för ett besök på Bokmässan eller Seriefest i Väst så känner jag mig mycket nöjd med serieåret.

Som vanligt vill jag passa på och tacka de svenska förlagen Cobolt, Kartago, Lystring förlag, Albumförlaget, Egmont och Galago som alla varit mycket generösa med att skicka recensionsex. Nu raskt över till mina listor över årets bästa serieböcker: tio favoriter bland årets serieböcker översatta till svenska och årets, enligt mig, tio bästa svenska serieböcker.

ÅRETS BÄSTA SERIEBÖCKER ÖVERSATTA TILL SVENSKA

10. TRIPP MED DROPP (EPIX FÖRLAG)

Att skildra svår sjukdom i bokform är svårt på så många plan, särskilt när det gäller yngre läsare, men den tyska serieskaparen Josephine Mark lyckas formidabelt med denna krävande premiss i sin både fartfyllda, charmerande och gripande berättelse om den stora stygga vargen och den cancersjuka lilla kaninen.

9. DJURSLOTTET 3 – RÄTTVISANS NATT (EGMONT COMICS)

Ytterligare en fabel som slår an rätt ton är Xavier Dorison och Félix Deleps berättelse om kattfröken Bengalore, kaninen Caesar och de andra djuren på slottet som står upp emot diktaturen i form av tjuren Silo och hans blodtörstiga hundmilis. Förutom Deleps underbara illustrationer och levande karaktärer så bjuds vi på en grundkurs i civil olydnad och förtryckets mekanismer vilket känns extra aktuellt i den tid vi lever i nu när det demokratiska samhället och dess värderingar utmanas av mörka makter.

8. 1629…ELLER DEN FÖRSKRÄCKLIGA BERÄTTELSEN OM DE SKEPPSBRUTNA FRÅN JAKARTA: DJÄVULENS APOTEKARE (ALBUMFÖRLAGET)

Xavier Dorison och Thimothée Montaigne har tagit sig an förlisningen av skeppet Batavia (Jakarta) som gått till historien som skådeplats för det blodigaste och brutalaste myteriet i sjöfartens historia, där ett människoliv inte var vatten värt och där människans ondska förvandlades till en mardröm som var så verklig att den överträffar dikten. En berättelse lika fascinerande och fängslande som den är vedervärdig och avskyvärd.

7. KYRKOGÅRDSBOKEN 1 (EPIX FÖRLAG)

Epix förlag har gett ut flera serieversioner av Neil Gaimans verk på svenska och i år bjöds det både på första delen av American Gods samt första delen av Kyrkogårdsboken. Med P. Craig Russell vid rodret och ett pärlband av skickliga serieskapare får vi i den sistnämnda följa med på Nobody Owens oförglömliga uppväxt på en kyrkogård där han får en kärleksfull och trygg uppfostran av kyrkogårdens allehanda spöken, gastar och och andra olika väsen. Som väntat är det världen utanför som lockar ju äldre han blir men där ute ruvar personen som är orsaken till att Nobody befinner sig på kyrkogården, nämligen Jack som mördade hans familj.

6. PITTSBURGH (LYSTRING FÖRLAG)

Tack vare ett generöst EU-bidrag kunde Lystring förlag ge ut nio fina serieböcker av olika internationellt hyllade serieskapare. Tre av dessa dyker upp i min lista över bästa serieböcker översatta till svenska, bland annat Pittsburgh av Frank Santoro som är i världsklass rent visuellt samtidigt som den är en gripande gestaltning av Franks uppväxt, föräldrarnas skilsmässa samt hemstaden som gett namn åt boken.

5. FRAMTIDENS ARAB 6 (COBOLT)

2023 utsågs den franske serieskaparen Riad Sattouf till vinnare av den prestigefulla Grand Prix-titeln vid den internationella seriefestivalen i Angoulême och samma år utkom också sjätte och sista delen av hans mycket hyllade och prisbelönade självbiografiska uppväxtskildring Framtidens arab. En av mina absoluta favoriter i den självbiografiska genren och en bokserie som jag ser fram emot att läsa om många gånger.

4.  FALLET (GALAGO)

1868 grundades en stiftelse med hjälp av en donation i den lilla tyska byn Neuerkerode där pengarna skulle gå till att skapa en inkluderande plats för människor med funktionshinder som på olika sätt behövde hjälp med att klara vardagen. Lagom till stiftelsens 150-årsjubileum bjöds den tyske serieskaparen Mikael Ross in för att han skulle skapa ett verk om byn och dess invånare som består av ca 1300 individer varav ca 800 av byns invånare har olika funktionsnedsättningar och  jobbar i byn med omnejd. Resultatet blev den fantastiska boken Fallet där vi får följa Noel, som inte kan bo hemma längre efter att hans mor drabbats av en stroke, och hans nya liv i Neuerkerode. Boken är helt underbar från första till sista rutan där Mikael Ross fångat både svårt mörker och fantastiskt ljus, villkorslös glädje och djupaste sorg.

3.  SLAKTHUS 5 ELLER BARNKORSTÅGET (KARTAGO)

Kurt Vonneguts mästerverk Slakthus 5 eller Barnkorståget är en briljant blandning av självbiografi, cynisk antikrigsskildring, satir, metafiktion, svart humor och inte minst science fiction där vi får följa huvudpersonen Billy Pilgrim som överlever bombningen av Dresden och drygt tjugo år senare kidnappas av utomjordingar. Serieadaptionen av Ryan North och Albert Monteys är alldeles lysande och en uppvisning i seriemediet som unik konstart.

2.  ATT LÅTSAS ÄR ATT LJUGA (LYSTRING FÖRLAG)

Ytterligare en pärla från Lystring förlag som äntligen fick svensk premiär är belgiska Dominique Goblets moderna mästerverk Faire semblant c’est mentir från 2007 vilken fick den svenska titeln Att låtsas är att ljuga. I denna imponerande självbiografi, som tog tolv år att färdigställa och vars bildspråk är en uppvisning i olika experimentella stilar och tekniker, skildrar Dominique flera trauman under sin uppväxt och ungdom. En stor eloge går också till Johan Andreasson som lyckats fånga den expressionistiska textningen mästerligt.

1.  HUR JAG FÖRSÖKTE BLI EN GOD MÄNNISKA (LYSTRING FÖRLAG)

2013 vann den österrikiska serieskaparen Ulli Lust Urhunden i kategorin Bästa till svenska översatta seriebok med Idag är sista dagen på resten av ditt liv (Kolik förlag) och tio år senare gav Lystring förlag äntligen ut den lika fantastiska fortsättningen Hur jag försökte bli en god människa. Den sistnämnda boken, som gavs ut på tyska 2017, utspelas på 1990-talet och är en omtumlande och mycket naken (både i ordets mentala och inte minst fysiska betydelse) självbiografisk skildring av Ullis liv med två män – den ”perfekta följeslagaren” och den ”perfekta älskaren”. 2023 var utan tvekan Lystring förlag och Fredrik Jonssons år där hans fingertoppskänsla när det gäller kvalitet och utformning gett oss flera fina serieböcker på svenska med Ulli Lusts mästerverk som kronan på verket, samt att han hade den utmärkta smaken att ge översättningsuppdraget till Sara Eriksson, som även översatte Idag är sista dagen på resten av ditt liv.

ÅRETS BÄSTA SVENSKA SERIEBÖCKER

10. CASSIOPEIAS NYA STJÄRNA (FAHRENHEIT)

Danske Anders Worm, sedan drygt 20 år bosatt i Stockholm, är ingalunda en nykomling när det gäller film och animation men 2023 spände han bågen rejält med en alldeles lysande och charmerande seriebok om den danske astronomen Tycho Brahe, som gavs ut samtidigt både på danska och svenska av förlaget Fahrenheit i samarbete med Tycho Brahe-muséet, beläget mitt på den lilla ön utanför Landskrona där den excentriske adelsmannen levde och verkade i slutet av 1500-talet. Med schvung i både teckningarna och berättandet får vi följa med på en oförglömlig resa i vetenskapens tjänst som tar oss från det kylslagna och vindpinade Ven ända till den tyske kejsarens prunkande hov i Prag.

9. THEOS OCKULTA KURIOSITETER – DEN MAGISKA CIRKELN (ALBUMFÖRLAGET)

Efter flera års sökande efter den försvunna Felicia är Theo en slagen björn men plötsligt dyker ett nytt fall upp som leder till den nedlagda fasta paviljongen på Säters sjukhus och en av mentalsjukhusets mest famösa intagna, nämligen Sigvard Thurneman: ledaren av den ökända Salaligan och den ockulta sekten Den magiska cirkeln. Ola Skogäng har en alldeles unik röst och penna och levererar ett fantastiskt äventyr med sedvanlig glimt i ögat och flera rävar bakom örat och det är en fröjd att Theos ockulta kuriositeter äntligen är tillbaka efter åtta års lång väntan.

8. JAG ÄLSKAR ASTRID LINDGREN (GALAGO)

Den fiktiva berättelsen om Ylva som blivit fråntagen sitt barn och i ett allt mer psykotiskt tillstånd identifierar sig med hela Sveriges älskade sagotant, Astrid Lindgren, är en briljant fullträff och det bästa jag läst av Elin Lucassi. Det ensamma barnet som längtar efter något annat dyker ofta upp i Lindgrens berättelser och i Lucassis Jag älskar Astrid Lindgren förvandlas denna gemensamma saknad mellan Ylva och Astrid till något sjukt men samtidigt fullt begripligt och oerhört sorgligt.

7. YNGVE ÖMAN – KILLEN PÅ LÄNSBUSSEN (SANATORIUM FÖRLAG)

En av årets gladaste överraskningar var bekantskapen med Yngve Öman av Dennis Eriksson – både i den första boken från 2011 och andra delen, Killen på länsbussen, som gavs ut av Sanatorium förlag 2023. En mycket vardagsrealistisk kriminalserie om hederligt polisarbete i Norrbotten med en stark doft av glesbygd och tidigt 90-tal som är fullständigt underbar och svår att lägga ifrån sig. Mycket beror det på alla underbara karaktärer, den småroligt torftiga dialogen och lite skruvade handlingen men mest Dennis härligt minimalistiska teckningsstil. Hela följetongen är som något man alltid velat ha samtidigt som man inte visste om att man saknade den. Ett härligt tillskott till den svenska seriemarknaden som jag rekommenderar varmt!

6. FATTIGT SKRYT (GALAGO)

I Cecilia Vårheds mycket underhållande bokdebut Fattigt skryt får vi lära känna ett dysfunktionellt kompisgäng där de flesta är sina egna värsta fiender eller bara parodier på sig själva. Skräcken att bli vanliga normiesar och det faktum att de är oförmögna att skaffa nya vänner utanför sin krets håller dem samma, vilket blir djupt tragikomiskt med tanke på att ingen ställer upp för den andra. Lite patetiskt och absurt, men oftast hysteriskt roligt och mycket läsvärt!

5. DEN ÖMMA MODERN (GALAGO)

När Klara Nordin Stensö fick sitt första barn blev förlossningen traumatisk och amningen fungerade inte och detta stigma skildras med mycket humor, skam, skuld och svår smärta i hennes imponerande seriebok Den ömma modern. Förutom historiska och politiska reflektioner av amningens betydelse (oftast formulerat av ”kloka” män genom historien) i allt från filosofiska formuleringar till konst och kultur så briljerar Klara med sann seriekonst när den är som bäst, särskilt i vardagsscenerna med ordlösa och osminkade skildringar av hennes egen kropp som något värdelöst och dysfunktionellt, vilket fångar och förstärker känslostormen bortom alla onödiga ord.

4. PORTAL (FÖRLAGET M)

Portal är en underbar mix av dagens och gårdagens queera Helsingfors och magisk realism i form av kärleksrelationen mellan vårt tids Elia och 50-talets Eki. Finlandssvenska Edith Hammars uttrycksfulla helsidesrutor i svartvitt (där skuggor, halsdukar, solstrålar och hår får eget liv) tar oss med på en härligt surrealistisk resa genom tid och rum där bland annat karaoke blir en spännande metafor för att bli en stjärna, någon annan eller bara sig själv. Att bli sedd!

3. POLLY BOK 2 – GRUS I MASKINERIET (ALBUMFÖRLAGET)

Matts Källblads följetong om Polly kan beskrivas som en socialrealistisk skildring av den skånska landsbygden i fransk-belgisk stil men den är mycket mer än så. Polly är en underdog bland toxiska machomän och hon står alltid på de svagas sida och tar aldrig någon skit (”Den som beter sig som ett rövhål ger jag på flabben. Så enkelt är det.”). Förutom att andra boken med Polly innehåller årets bästa cliffhanger så får man njuta av Källblads skickliga hantverk i allt från väl utmejslade karaktärer, fantastisk tuschning, underbar textning till expressiv färgläggning.

2. ENSAM UNG KVINNA SÖKER (KAUNITZ-OLSSON)

I årets bästa debut dumpas Iris av Cool Guy och resten är alldeles underbart. Ensam ung kvinna söker är mycket rolig, personlig och läsvärd, där underbar fantastik blandas med stora känslor och där tryggheten är riktigt fina vänner som ställer upp i vått och torrt. Detta är en strålande debut, där Iris Hautaniemis renodlade estetik och personliga marinad av gammal och ny romantik är helt oemotståndlig och hon är verkligen ett namn att lägga på minnet för framtiden.

1. DEN NATURLIGA KOMEDIN (GALAGO)

Årets bästa svenska seriebok är en modern och rasande skickligt genomförd allegori över livets skeenden och det ekologiska sammanbrottet med Dante Alighieris Den gudomliga komedin som ramverk. Den naturliga komedin av finlandssvenska Ulla Donner tar oss med på en fantastisk, illavarslande men också hoppfull resa från Helvetet till Paradiset. Precis som Dante kommenterade sin samtid så gör Ulla Donner detsamma och hennes mästerverk lockar till många omläsningar och njutningsfulla stunder.

När det gäller årets nya serieböcker så kommer det snart ett inlägg med vårens nyheter. Istället vill jag tipsa om sex andra serieböcker som jag läst under året och som alla får toppbetyg. Ducks: Two Years in the Oil Sand av Kate Beaton, This Was Our Pact av Ryan Andrews, Listen, Beautiful Márcia av Marcello Quintanilha, Ubesvart anrop av Nora Dåsnäs, The Parakeet av Espé samt Monica av Daniel Clowes

Under 2024 kommer det ut två mycket intressanta faktaböcker om svenska serier, nämligen Boken om tidningen Svenska serier sammanställd av Lasse Thyrstedt och Boken om Epix med Robert Aman vid rodret och som ges ut av Lystring förlag. Dessutom pågår arbetet med en kombinerad vandringsutställning och katalog med namnet Skåne – En dröm. Projektet leds av Folkets konsthall i samarbete med kommunerna Lomma, Svedala, Bromölla, Hässleholm, Sjöbo och Östra Göinge där sex serietecknare (Jenny Holmlund, Jimmy Wallin, Steve Nyberg, Julia Hansen, Don Arvidsson och Saskia Gullstrand) fått i uppdrag att fånga den skånska drömmen i respektive kommun.

Avslutningsvis så hoppas jag ännu en gång att 2024 blir året då vi äntligen får läsa Hermanns Jeremiah på svenska. Gott nytt serieår!!!

Kommentarer

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...