Nyheter och tips

Angoulême-vinnarna 2024

söndag 28 januari, kl 16:34 av 1 kommentar

Idag, 28 januari, avslutas 51:e upplagan av seriefestivalen i Angoulême. Festivalen inleddes redan i onsdags med tillkännagivandet att den brittiska serieskaparen Posy Simmonds blev årets Grand Prix-vinnare i konkurrens med Catherine Meurisse och Daniel Cloves.

78-åriga Simmonds började sin karriär som tidningstecknare på bland annat The Sun och The Times innan hon 1972 hamnade på The Guardian där hon kom att stanna i många år. Hennes mest kända verk är Gemma Bovery och Tamara Drewe som ursprungligen gick som följetonger i The Guardian innan de gavs ut i bokform 1999 respektive 2007. Bägge berättelserna är skickligt omgjorda och moderna nytolkningar av litterära förlagor såsom Madame Bovary av Gustave Flaubert (1857) och Far From the Madding Crowd av Thomas Hardy (1874). Även hennes tredje bok, Cassandra Drake (2018), bygger på en litterär förlaga, i det här fallet A Christmas Carol av Charles Dickens (1843) där titelns huvudperson är en kvinnlig version av Ebenezer Scrooge.

Både Gemma Bovery och Tamara Drewe har filmatiserats och den sistnämnda gavs även ut i svensk översättning av Wibom Books 2011, vilken gav Simmonds Urhundenplaketten för bästa till svenska översatta seriealbum 2012 och hon var även hedersgäst på Stockholms internationella seriefestival samma år. Hennes barnbok Fred om en avliden katt med en oväntad bakgrundshistoria gavs också ut på svenska 1987 av Berghs förlag med titeln Frans.

På lördagkvällen delades även festivalens priser ut och här nedan följer en presentation av några av vinnarna. Övriga pristagare kan ni hitta här.

Trots att Daniel Clowes inte vann årets Grand Prix så gick han inte lottlös från festivalen då hans senaste bok Monica vann pris i den prestigefulla kategorin Fauve d’Or.

Juryns specialpris gick till Hanbok av Sophie Darcq som likt Lisa Wool-Rim Sjöblom gjort en gripande och personlig seriebok om sin röttersökning i Sydkorea och James Tynion IV och Alvaro Martínez Buenos The Nice House on the Lake, som handlar om en grupp ungdomar som hålls fångna i ett hus av en utomjording efter mänsklighetens utplåning, vann i kategorin Bästa följetong. Vidare vill jag lyfta en av vinnarna av specialpriset till minne av René Goscinny, nämligen första delen av Dali som handlar om den surrealistiske konstnärens liv med manus av Julie Bermant och illustrationer av Clément Oubrerie som bland annat tecknat Guldkompassen och böckerna om Aya.

Fauve Polar gick till Contrition av Carlos Portela och Keko och är en bisarr thriller om en by i Florida som enbart bebos av dömda sexförbrytare och den besvärliga utredningen av ett mord på en av dess invånare. I samma kategori var även en svensk nominerad, nämligen Daniel Hansen vars bok Alva: Dans la nuit (med manus av danske Aksel Studsgarth) getts ut av förlaget Glénat.

Kommentarer

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...