Även om vintern fortfarande håller landet i ett järngrepp så dröjer det inte länge innan vintergäcken och snödropparna trängs i rabatten så vad passar då bättre än att presentera vårens svenska serienyheter för 2024. Detta inlägg följer med en rejäl brasklapp för även om mycket redan presenterats av förlagen så vet jag av erfarenhet att en del utgåvor skjuts på framtiden och det lär komma fler böcker när vi närmar oss Stockholms internationella seriefestival i maj månad plus att flera förlag ännu inte presenterat sin vårutgivning. Med detta sagt, raskt vidare till vårens titlar.
Från Cobolt kommer ett pärlband av nya delar i redan pågående följetonger: Jaktfalkarna – Samlade äventyr 2: Faran från skyn som är Jean-Michel Charlier och Albert Uderzos serie om piloterna Michel Tanguy och Ernest Laverdures olika uppdrag och äventyr i det franska flygvapnet. Andra volymen ska enligt uppgift omfatta album 3-5 där tredje albumet, som även gett namn åt samlingsvolymen, inte getts ut på svenska tidigare.
95-årsjubilaren Tintin föräras en retroutgåva av den svartvita originalversionen av Tintins äventyr – Det sönderslagna örat, det sjätte albumet i ordningen som först publicerades i tidningen Le Petit Vingtième 1935-37 och Cobolt fortsätter även återutgivningen av Hergés äventyr med Johan, Lotta och Jocko med del 3 och 4 (Direktör Pumps testamente respektive Destination New York)
Vidare får vi nya delar av mangaserierna Darwin och Solo Leveling; elfte delen av Thorgalkrönikan med undertiteln Den röda magins brödraskap samt del 3 av Alix Senator.
I april kommer Angel Wings 7 – MiG Madness där vi åter får stifta bekantskap med Angela ”Angel” McCloud, en av det amerikanska flygvapnets kvinnliga flygare. Den här gången pågår Koreakriget, det kinesiska flygvapnet och deras sovjetiska Mig-plan utklassar de omoderna amerikanska jetplanen och till råga på allt får Angela i uppdrag att smuggla ut sin pojkvän som tagits som krigsfånge. Vi får också ett nytt äventyr med Blake och Mortimer med undertiteln Septimusstrålen vilket för tankarna till Edgar P. Jacobs äventyr Det gula tecknet där vi först fick stifta bekantskap med den galne professorn Septimus och hans lömska planer om världsherravälde.
Sist men inte minst så ger förlaget nu äntligen ut en riktig klassiker i sin helhet, nämligen Jacques Tardis Adèle Blanc-Sec, eller som vi lärt känna den under sin svenska titel: Adèles extraordinära äventyr. Carlsens svenska utgivning avslutades tyvärr med sjätte albumet och totalt finns det tio album att njuta av och den första samlingsvolymen innehåller de första två: Adèle och odjuret och Demonen från Eiffeltornet.
Från Kartago får vi en tredje del av Bob Harrells hysteriskt roliga serie Batpig med titeln Monster på grisjakt samt första delen av Serena Blascos serieadaption av Nancy Springers mysterier med Sherlock Holmes tonårssyster Enola Holmes som också dykt upp i två Netflix-filmer med Millie Bobby Brown i huvudrollen. Första delen har undertiteln Fallet med den försvunna adelsmannen.
Vidare får vi Ditte Lindroths första serieroman med titeln Flickvänsprovet där Ditte ställer sig frågan om det är värt att offra sin självständighet för att uppfylla pojkvännen Axels dröm om att få resa hela den långa vägen med den Transsibiriska järnvägen.
Egmont Comics vårutgivningen börjar redan i januari månad med diverse utgåvor av Asterix och Obelix, Kalle Anka, 91:an och Fantomen plus Arkin Ljusets väktare 2; Den magiska tidsskogen 3 – Resan söderut; Drakens öga 3 – Fångad; Ellana 3 – Knivar; Livet hemmavid 2 – Häng med på fest; Småfolkets beskyddare 2 – Drakens tårar samt andra delen av den utsökta Freddie på Firefoot Farm (illustrerad av Lena Furberg) och sjätte delen av Sorceline av Sylvia Douyé och Paola Antista.
Förlaget ger även ut en samlingsvolym av Oumpah-Pah, en indianserie som Goscinny och Uderzo skapade innan Asterix och Obelix samt första delen om den lilla häxan Disa (Brume i original), hennes gris Hubert och den lilla gossen Hugo som blir hennes nye vän. Serien är skapad av paret Carine Hinder och Jérôme Pélissier och den ser mycket lovande ut med tanke på vad jag spanat in på förlaget Glénat.
Till min stora glädje presenterar förlaget även första delen av den svenska serien Lyckobäraren med undertiteln Det magiska paketet, skapad av Sissel Gustafsson som vann andrapriset i Egmont Comics tävling Comic Contest 2022 och dessutom jobbar som bildlärare på min gamla arbetsplats Kävlinge kulturskola. Här får vi möta flickan Mia som sörjer sin döde far men ett oväntat besök ger henne chansen att bli glad igen. Andra delen planeras ge ut i höst och arbetet är redan i full gång med tredje och sista delen.
Från Galago får vi årets första seriebokdebut, nämligen Mjölk och människor av Matilda Josephson som skildrar många märkliga och underbara möten i en mataffär. ”Här möts original som Juicemannen, Pionkvinnan, Leona och den darriga damen med fluga. Och alla möter de Matilda, som sitter i kassan.”
Klara Wikstens senaste seriebok var Hjärnan darrar som kom ut 2016 på Syster förlag och hennes nya bok, Mors dag, är en fiktiv berättelse där vi får följa några olika personer som alla har det gemensamt att de förlorat sin mamma när de var barn och hur man lär sig leva med detta faktum. ”Boken öppnar upp för frågor kring vår kulturs syn på sorg och hur vi påverkas av att leva i ett samhälle där symptom på sorg ofta patologiseras eller tystas ned.”
Eva Björkstrands fjärde seriebok har titeln Extrem lägerskola och handlar om några antropomorfa djur som beslutar sig för att fly den stundande apokalypsen genom att skapa sig ett nytt hem under jord. ”En vacker, humoristisk och poetisk seriehistoria om undergång, överlevnad och sökandet efter gemenskap.”
Epix förlag fortsätter ge ut serieadaptioner av Neil Gaimans verk med andra delen av både American Gods och Kyrkogårdsboken samt en svensk översättning av Pénélope Bagieus prisbelönade och hyllade serie Les Culottées (Rebeller) som ursprungligen presenterades som små webbserier på franska tidningen Le Mondes hemsida. Här får vi totalt möta drygt 30 oförskräckta kvinnor genom historien som gjorde vad de ville och bland de 15 kända namnen i den första delen hittar vi bland annat Tove Jansson och Josephine Baker.
Alla som har sett några avsnitt av The Simpsons har nog lagt märke till den brutala Tom och Jerry-parodin The Itchy and Scratchy Show men alla känner nog inte till att den i sin tur är inspirerad av en betydligt grövre serieparodi som frossar i grafiskt explicit våld, splatter och orgier, nämligen Squeak The Mouse av den italienske serieskaparen Massimo Mattioli som nu ges ut i sin helhet av Epix.
Bert Gradin är en man med många strängar på sin lyra: akrobat, varitéartist, levande kanonkula, skådespelare samt anställd i Horst Schröders seriebutik Metropolis på 1980-talet strax innan han var med och startade Gycklargruppen som bland annat gjorde föreställningar på Dramaten, Mosebacke Etablissement och Berns salonger och medverkade i Rocktåget och Eldkvarns turné Cirkus Broadway. Till sitt CV kan han nu även lägga titeln serieskapare då hans seriememoarbok Här ska plaskas ges ut av Epix.
Den australiensiska illustratören Sami Bayly har gett ut flera fina faktaböcker om olika iögonfallande djur och nu ger Epix ut en svensk översättning av hennes andra bok: Den illustrerade encyklopedin över farliga djur.
Som jag redan nämnt i min årskrönika så tycker jag 2023 var Fredrik Jonssons och Lystring förlags år med nio förstklassiga serieböcker av internationella serieskapare och under våren 2024 bjuder förlaget på den franska serieskaparen Juliette Mancinis verk Uppvaknanden (Éveils) en självbiografisk betraktelse av hennes uppväxt, konventioner och om att utveckla sig själv där hon ställer många frågor, bland annat om kvinnors plats i ett patriarkalt samhälle men också om nationella trauman som elfte september 2001 i USA och terrordåden i Paris november 2015.
Är det möjligt att hitta balans i sitt arbetsliv samtidigt som vi matas med kurser, hälsoprogram och fortbildningar om hur vi kan må bättre på jobbet? Denna smått absurda fråga är allt för verklig i dagens digitala och smått nippriga tidevarv men den tyska serieskaparen Aisha Franz kanske har lösningen på problemet. Kanske behöver vi bara bli guidade av en skicklig terapeut för att hitta balans i vårt arbetsliv. I hennes skruvade och komiska seriebok Work-Life Balance får vi möta tre desillusionerade medarbetare som alla vänder sig till Dr. Sharifi, en lätt självupptagen terapeut som gör mer skada än nytta.
Lagom till Stockholms internationella seriefestival i maj så presenterar förlaget även faktaboken Serier för vuxna – Epix och den svenska serierevolutionen som författats av Robert Aman, serieforskare och biträdande professor i pedagogik vid Linköpings universitet.
Retrobokklubben fortsätter att ge ut klassiska Marvel-serier i svensk lyxförpackning och under våren 2024 kommer Spider-Man: Kravens sista jakt från 1987 av J.M. DeMatteis och Mike Zeck samt den världsomstörtande följetongen Den kosmiska handsken (The Infinity Gauntlet) från 1991 av Jim Starlin och tecknarna George Pérez och Ron Lim.
Vidare kommer en samlingsvolym av Ed Brubaker och Steve Eptings episkt banbrytande mästerverk Captain America: Winter Soldier ut under sommaren där den våghalsiga tanken att ”återuppliva” Caps sedan länge saknade partner Bucky Barnes visade sig vara ett genidrag.
Två andra titlar som är på gång är Wolverine & X-Men: Ur askan… som innehåller miniserien Wolverine #1-4 (1982) av Chris Claremont och Frank Miller samt Uncanny X-Men #172-175 av Paul Smith och John Romita Jr. samt Thunderbolts: Som en blixt från klar himmel av Kurt Busiek och Mark Bagley som innehåller de första äventyren med superskurkgänget som först låtsades vara superhjältar. Den sistnämnda innehåller Thunderbolts #1-5, #-1, Annual ’97, Spider-Man Team-Up #7, The Incredible Hulk #449 samt utdrag ur Tales of the Marvel Universe #1.
När det gäller övriga förlag så kommer äntligen fjärde och sista delen av Alfonso Zapicos mästerverk Balladen från Norr från Palabra förlag i februari; Serieskaparen Tomas Z Westberg levererar sin första fiktiva seriebok med titeln Nästa fredag på egna förlaget TZW Productions och Doob förlag med Karin Didring Leksell i spetsen ger ut ytterligare en härlig serieantologi, nu med titeln Serienördens djurbok, fylld med djurserier av svenska serietecknare.
Efter ytterligare en lyckad Kickstarter-kampanj kommer andra samlingsvolymen med Achilles Wiggen från Albumförlaget och Ades Media och förhoppningsvis kommer även årets andra faktabok om serier, nämligen Boken om tidningen Svenska serier, sammanställd av Lasse Thyrstedt, ut under våren.
Uppdatering 15 februari 2024:
Från Kaunitz-Olsson kommer ytterligare en debutant, nämligen Andrea Udd, vars bok Innamorati eller Narrens dagbok hämtat inspiration från de ”unga älskarna” (Innamorati) från Commedia dell’arte-traditionen som ofta framställs som omogna och löjligt överdramatiska men alltid ärliga med sina känslostormar.
Förlaget bjuder även på en översättning av en prisbelönt norsk seriebok, nämligen Rigel – Ekot av en katastrof av Ida Larmo som vann norska Brageprisen i kategorin sakprosa för ungdomar med sin bok 2022. Det skildrar det tyska skeppet MS Rigels olycksaliga öde 1944 då det av misstag togs för ett krigsfartyg av britterna när det i själva verket transporterade tyska krigsfångar. Mer än 2500 personer dog där majoriteten var krigsfångar från Sovjetunionen, Polen, Jugoslavien och Norge.
En annan prisbelönt norsk seriebok, Missat samtal av Nora Dåsnes, ges ut av Alfabeta Bokförlag som tidigare gett ut hennes hyllade böcker Vita lögner, röda hjärtan och Låt skogen leva. Boken, som handlar om några tonåringar som försöker bearbeta det nationella traumat efter terrorattentaten i Oslo och på Utøya 2011, vann som första seriebok Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.
Från Lilla Piratförlaget kommer Sopornas vänner och annat som räddat mitt liv, en ny seriebok av Loka Kanarp, som handlar om att gå i sexan och vara världens blygaste. Och om att det faktiskt kan bli bättre.
Som en liten bonus fick jag också reda på att Kartago ger ut Tom Gaulds hysteriskt roliga och Eisner-vinnande humorstrippserie Bibliotekariernas hämnd.
Finska Anna Härmäläs stundtals brutala och alltid underhållande Instagramserie Singelmamman ges ut på svenska av Förlaget M och boken ges dessutom ut samtidigt både på engelska i USA och Storbritannien och på finska.
En förkämpe för den sverigefinska kulturen är Andreas Ali Jonasson, som bland annat designat den sverigefinska flaggan, och hans bok Finnkampen: Sverigefinnarnas illustrerade historia, tecknad av Mats Kejonen, ges ut av Verbal förlag.
Från samma förlag kommer även Sara Lucas andra seriebok, nämligen Kön av avund, där hon tar ett handfast grepp på psykoanalysens manliga perspektiv på det kvinnliga könet.
Vidare till Didring Ord & Bild som efter att ha avhandlat ämnen som matlagning, trädgård och corona i olika antologier nu är tillbaka med Serienördens djurbok av olika svenska serietecknare. Från samma förlag kommer även en fristående uppföljare till Malin Billers Urhundenvinnare Om någon vrålar i skogen med namnet En dag i juli som handlar om när nära anhöriga drabbas av demens.
Intressant genomgång. Tack för den! (Må sedan vara att inget förutom Amans faktabok om Epix gör mig direkt exalterad…)