Recensioner

Buddy Longway – samlade äventyr 1: Chinook

torsdag 26 september, kl 22:24 av 0 kommentarer

Under 1980-talet tillbringade jag många timmar på biblioteket där hyllorna bågnade av fransk-belgiska serier, såsom Linda och Valentin, Spirou, Asterix och Lucky Luke. Jag slukade i stort sett allt men mina favoriter var verk av Peyo (Smurfarna, Johan och Pellevin samt Starke Staffan) och så Buddy Longways äventyr av den schweiziske serieskaparen Claude de Ribeaupierre, mest känd under signaturen Derib. Det häftigaste var att bokhyllorna ständigt fylldes på med nya volymer för det här var seriealbumens guldålder då förlaget Carlsen formligen spottade ur sig nya titlar och åren 1977-1988 publicerade de alla 16 volymer av Buddy Longway som existerade då (serien tog en paus mellan åren 1987 och 2002) och jag njöt av dem alla i fulla drag. Nu, i brytningspunkten mellan 2010-talet och 2020-talet, befinner vi oss i en ny guldålder för fransk-belgiska serier på svenska där Cobolt Förlag levererar lyxiga samlingsvolymer av flera av mina favoritserier i sin helhet och nu är det äntligen dags för Buddy Longways samlade äventyr som kommer att ges ut i fem volymer där vi kan avnjuta samtliga 20 album i serien.

Första volymen innehåller Chinook (1974), Fienden (1975), Tre män red förbi (1976) och Ensam i ödemarken (1977) och är början på en episk västernberättelse om trappern Buddy Longway och hans liv i den amerikanska vildmarken runt Klippiga bergen under andra hälften av 1800-talet tillsammans med indiankvinnan Chinook och deras barn Jeremias och Kathleen.

I Chinook är Buddy Longway på väg till det närliggande fortet efter en synnerligen lyckad jaktsäsong när han råkar få se två pälsjägare som slår en kvinna. Buddy griper in och räddar kvinnan men blir något ställd när han upptäcker att hon är en indiankvinna. Hon heter Chinook, tillhör siouxstammen och rövades bort av de två männen för flera månader sedan. Nu tvingas Buddy Longway välja mellan att återbörda Chinook till hennes folk och därmed gå miste om förtjänsten på sina skinn. Eftersom Chinook är i nöd är inte valet svårt men pälsjägarna är dem hack i hälarna och det visar sig också att indianlägret som Buddy tänker föra Chinook till inte tillhör hennes stam utan siouxindianernas ärkefiender från crowstammen.

Redan från början slår Derib an rätt ton med serien med storslagna vildmarksvyer men också seriens starkt humanistiska drag som gjorde att jag från början föll för serien i unga år (även om jag då inte kunde sätta ord på vad det var som tilltalande mig med serien). En annan kvalité hos Derib är också hur skickligt han tecknar hästar och dessutom ger dem en omisskännlig personlighet, som hos Buddys trogna springare Fellow och den vilda mustangen Månfläck som tämjs i första albumet. Andra karaktärer som introduceras här och som kommer att återvända under fortsättningen av Buddy Longways äventyr är crowindianen Vilda Vargen, handelsresanden Adamski och den rödhårige pälsjägaren Enögde Slim.

I andra albumet, Fienden, slår det nygifta paret Buddy Longway och Chinook ner sina bopålar på en perfekt plats i vildmarken, bortsett ifrån att den verkar hemsökt av någon mystisk varelse som gäckar dem och rent av utsätter dem för livsfara. Enögde Slim dyker upp igen och berättar att det var här han attackerades av en okänd person och förlorade synen på sitt ena öga vilket inte gör stämningen muntrare precis. Derib bygger upp en perfekt stämning där Buddy och Chinook hela tiden får vara på sin vakt och dessutom ändrar Derib teckningsstil mitt i albumet när han slutar rita korintögon på sina figurer och istället väljer ett mer realistiskt alternativ.

Tredje albumet, Tre män red förbi, börjar med sonen Jeremias födelse och vi förflyttas raskt sju år fram i tiden då Jeremiah får en oskiljaktig vän i en liten föräldralös varg och familjen dessutom får besök av tre hotfulla guldgrävare som är på genomresa.

Det här är det enda albumet som tyvärr inte fanns på biblioteket i Åtvidaberg när jag var liten men jag läste den senare när den gick som följetong i en svensk västerntidning som jag glömt namnet på. Tre män red förbi är en av mina favoriter och första volymens höjdpunkt. Familjens gästfrihet och tankar om att varje människa i grunden är god sätts verkligen på prov och dessutom innehåller albumet ett minnesvärt band mellan djur och människa som kommer att visa sig avgörande för handlingen. En annan kul detalj är att Deribs gode vän Cosey fick stå modell för en av guldgrävarna, nämligen Curly med sin karaktäristiska pepper-box-revolver.

Volymen avslutas med Ensam i ödemarken där Buddy bryter benet efter att ha råkat ut för ett klippras och svårt skadad och medtagen förtvivlat försöker ta sig till det närliggande fortet med hjälp av hästarna Fellow och Månfläck samtidigt som crowstammen är på krigsstigen och gör situationen ännu mer prekär.

I centrum för berättelsen står människans litenhet gentemot naturen och albumet innehåller många hissnande och minnesvärda naturvyer samt nagelbitande spänning. En annan minnesvärd episod är mötet med den unga kvinnan Nancy som förälskar sig i den stilige och nyrakade Buddy men inte ens utsläppt hår rår på den älskvärde, men vänligt avspisande, Buddy.

Alla albumen i första volymen av Buddy Longways samlade äventyr innehåller de ingredienser som gör serien så fantastisk än idag: närheten till naturen och att människan blott är en del av densamma; Buddys varma kärlek till sin familj; hans respekt för de amerikanska urinvånarnas seder och bruk samt spännande äventyr i ett magnifikt och levande landskap. Det är också en fröjd att följa hur han utvecklas som tecknare under resans gång, från de första stegen som påminner mer om hans serie Yakari till härligt dynamiska bildlösningar och ett alltmer realistiskt skildrat vilda västern…och då är vi bara fyra album in i serien.

Första volymen får utan tvekan högsta betyg och tillsammans med Resande med vinden och Spirou: Hoppets tid (vars andra del nu äntligen är på gång) räknar jag första volymen av Buddy Longways samlade äventyr till något av det bästa Cobolt har givit ut och jag ser verkligen fram emot de resterande fyra volymerna.

Manus: Derib
Illustration: Derib
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...