Recensioner

Bad Luck Chuck

onsdag 16 oktober, kl 22:21 av 0 kommentarer

2019 börjar obevekligen gå mot sitt slut och därmed är det dags att titta på några av årets nya spännande titlar från de amerikanska förlag som fortfarande ger ut tecknade serier i lösnummer. Just nu ligger mitt fokus på serier från Dark Horse Comics där jag spanat in The Girl in the Bay, Invisible Kingdom, Calamity Kate och andra följetongen på She Could Fly. I högen ligger också Strayed, Everything, Tommy Gun Wizards och Berserker Unbound men eftersom dessa serier bara kommit ut med ett fåtal nummer så recenserar jag dem vid ett senare tillfälle.

Först ut är Bad Luck Chuck skapad av Lela Gwenn och illustrerad av Matthew Dow Smith (Doctor Who, The X-Files) där vi får möta Tashi Charlene Manchester som tillhandahåller en minst sagt udda affärsidé. Hon kallar sig själv Bad Luck Chuck och erbjuder sina kunder ”disaster on demand” för Charlene verkar lida av en förbannelse från födseln som gör att olyckor inträffar i hennes närhet men istället för att begrava sig i ett hål långt bort från mänsklig närvaro så har hon beslutat sig för att tjäna lite pengar på sin ”förmåga”. Bedriver du en olönsam verksamhet och är i desperat behov av likvida medel? Ring Bad Luck Chuck så kommer försäkringspengarna trilla in som ett brev på posten.

Allt går bra för Charlene enda tills hon anlitas av en kvinnlig maffiaboss vars dotter gått med i en fanatisk sekt. Den ömma moderns logiska slutsats är att om det inte finns någon sekt så kommer dottern att återvända…men det verkar kvitta om dottern kommer hem död eller levande.

För att skapa en berättelse som har något sorts underhållningsvärde behövs det inte bara en bra idé utan också en hyfsad genomföring och ett någorlunda tillfredsställande slut. När det gäller Bad Luck Chuck önskar jag att någon skarpsynt redaktör hade skickat tillbaka manuset till Lela Gwenn med kommentaren ”gör om och gör rätt” för den är ett skolexempel på en riktigt medioker serie.

För det första har vi huvudrollskaraktären som är helt tom på trovärdiga känslouttryck och med en bakgrundshistoria som är i stort sett obefintlig. Hur hennes krafter fungerar är en gåta både för henne och läsaren men uppenbarligen styr hon dem på något sätt för annars hade hon inte kunnat lämna sitt hus eller umgås med personer hon bryr sig om. Vad gäller handlingen så staplas klichéerna på varandra tills allting står mig upp i halsen och jag bara vill att allt ska ta slut och efter en synnerligen förvirrad antiklimax så kan jag bara konstatera att jag slösat tid på ren smörja.

Matthew Dow Smith har en noirinspirerad stil som är helt okej men som lämnar mycket övrigt att önska när det gäller actionscener men också uttryck i största allmänhet. Efter en hyfsad början börjar allt gå utför med stereotypa skurkar, väntade förvecklingar, äppelkäckt mys och till min fasa även trevande löften om en team-up och en fortsättning som jag tänker göra allt för att undvika.

Manus: Lela Gwenn
Illustration: Matthew Dow Smith
Färgläggning: Kelly Fitzpatrick
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 2-/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...