Recensioner

Som ett brev på posten

lördag 23 november, kl 20:38 av 0 kommentarer

Enda sedan mitten av 1980-talet har den svenske tecknaren Robert Nyberg levererat briljant satir över vår samtid, främst i olika fackliga tidskrifter (bland annat Dagens arbete, Fastighetsfolket och Publikt) men han har också medverkat i Kamratposten och hans satirserie Vilgot med antropomorfa djur dyker upp varje vecka i Aftonbladet. Hans många träffsäkra enrutingar till fackförbundet Kommunal har fått stor spridning via affischkampanjer, annonser, vykort och stortavlor och han mottog även EWK-priset 2011, ett pris instiftat till minne av den legendariske och internationellt hyllade karikatyrtecknaren Ewert Karlsson.

Kartago Förlag ger nu ut en gedigen samling bestående av Robert Nybergs olika verk från åren 2013-2019, mest enrutingar men också strippserier, i en gedigen bok på över 200 sidor. Här bjuds det på rejäla rallarsvingar, mest mot utförsäljningen av vård och skola, skrupelfria kapitalister och stelbent byråkrati, men också en skarpsynt betraktelse av ett Sverige i ständig förändring. Ingen svensk tecknare idag kan enligt mig leverera så briljant satir med bara några korta meningar såsom Nyberg och detta i kombination med hans skickliga teckningar gör honom till en av de största inom genren.

Jag slukade hela Som ett brev på posten i ett nafs och vred mig ofta av skratt men lika ofta frös tiden när Nyberg slog huvudet på spiken när det gäller vikten av empati och medmänsklighet, eller att bara ha tid att slå sig ner och ta en kaffe och prata en liten stund. Det här är en bok som borde finnas i många svenska hem och den kommer definitivt få en hedersplats i mitt eget. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Robert Nyberg
Illustration: Robert Nyberg
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...