Nyheter och tips

Angoulême-vinnarna 2020

söndag 2 februari, kl 18:43 av 0 kommentarer

Idag, 2 februari, avslutas 47:e upplagan av seriefestivalen i Angoulême. Festivalen inleddes redan i onsdags med tillkännagivandet av att årets Grand Prix-vinnare gick till Emmanuel Guibert i konkurrens med Catherine Meurisse och Chris Ware. I Sverige är Guibert kanske mest känd som författare till barnserien Ariol som ges ut på svenska av Rabén & Sjögren men hans imponerande verkförteckning innehåller även serier som Brune, La Guerre d’Alan, Le Photographe, Sardine de l’espace och mycket mer.

Förra årets Grand Prix-vinnare och tillika festivalens president för 2020 var Rumiko Takahashi som bland annat stod för årets affisch. I år bidrog även Catherine Meurisse och Charles Burns med var sin affisch och precis som förra året (då Corben var president) så är temat ett självporträtt av serieskaparen som ung när de upptäcker magin med serier.

På lördagkvällen delades även festivalens priser ut och här nedan följer en presentation av några av vinnarna. Övriga pristagare kan ni hitta här.

Fauve d’Or för bästa album gick till första volymen av Révolution (Grouazel Florent och Locard Younn) som är början på ett ambitiöst projekt att skildra Franska revolutionen 1789 ur ett nytt perspektiv.

Juryns specialpris gick till den kanadensiske serieskaparen Seth och hans seriebok Clyde Fans som handlar om två bröder som ärver faderns vacklande affärsverksamhet inom fläktbranschen i en tid när luftkonditionering är på frammarsch.

Fauve de la Série gick till Gou Tanabe och hans mangaversion av Shadow out of Time (Dans l’abîme du temps) som är hans senaste adaption av skräckmästaren H.P. Lovecratfs många noveller.

Fauve Jeunesse (för unga läsare) gick till Les Vermeilles av Camille Jourdy där en liten flicka lämnar sin familj under en picknick och upptäcker en fantastisk värld i ett äventyr som för tankarna till Alice i Underlandet eller Peter Pan.

Fauve Jeunes adultes (för unga vuxna) gick till fjärde volymen av Le tigre des neiges (Yukibana no Tora) av Akiko Higashimura.

Stort grattis till Emmanuel Guibert och övriga pristagare önskar vi på Shazam!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...