Recensioner

Hilda och stenskogen

lördag 4 april, kl 23:07 av 0 kommentarer

Hilda har verkligen haft fullt upp på sistone, så mycket att hennes mor knappt ser röken av henne förutom vid måltiderna, men när hon väl dyker upp vid matbordet slevar hon blixtsnabbt i sig maten och rusar ut på nya äventyr. Hennes mamma vill alltid veta vad hon haft för sig och Hilda måste därför hela tiden hitta på nya lögner, för hur ska hon kunna berätta sanningen? Skulle hennes mamma tro på henne eller låta henne gå ut om hon visste att hon tillbringar all sin lediga tid med att hjälpa alla varelser runt staden Trollberg som behöver en hjälpande hand? Hennes mamma vill hela tiden umgås och göra tråkiga vuxensaker. Det är väl inte Hildas fel att hon sitter ensam hela dagarna och inte har någon att prata med?

En dag går Hilda för långt. Hennes mamma har räknat ut för länge sedan att hennes dotter inte talar sanning om vad hon gör ute hela tiden och tänk om det skulle hända något. Hon får husarrest. Inte gå ut. Inga kompisar. Inga äventyr och hon lämnar inte huset förrän hennes mamma ger henne lov. Och därmed basta!

Efter två års väntan är det äntligen dags för femte albumet på svenska med Luke Pearsons underbara skapelse Hilda. Epix Förlag med Horst Schröder i spetsen sitter på en veritabel guldgruva med denna lysande albumserie för alla åldrar och ett nytt äventyr med Hilda är alltid en högtidsstund.

Hilda och stenskogen är precis som de andra böckerna full av magiska äventyr som nästan får sidorna att svämma över i Luke Pearsons karakteristiska stil där han trycker in så många rutor han kan på varje sida, men tonläget är också lite allvarligare för den här gången handlar det inte bara om varelser som är i knipa eller kluriga problem som måste lösas. Det här gången handlar det om att ljuga sin oroliga mamma rakt upp i ansiktet och dessutom ta konsekvenserna när Hilda verkligen gått över gränsen.

Att vuxna förvandlas från någon som man alltid tyr sig till och helst vill tillbringa all sin vakna tid med till en tråkig vuxen som bara tjatar och aldrig förstår är naturens gång med det betyder inte att övergången blir smärtfri. Tvärtom. Gråt, tandagnisslan och hårda ord haglar som aldrig förr men när både Hilda och hennes mamma gemensamt hamnar i klistret måste de sluta bråka och istället lyssna på och hjälpa varandra…annars kan det gå riktigt illa.

Jag fullkomligt älskar den här serien och allt som hör den till. Hildas stora hjärta som verkligen bryr sig om alla som har det svårt, hennes lilla basker som hela tiden verkar sväva fritt i luften en hårsmån från hennes huvud, hunden Kvisty, husalfen Tontu och den talande korpen samt Hildas ensamstående och enastående mamma som gör allt för sin dotter.

I Hilda och stenskogen blir invånarna i staden Trollberg varse att trollen börjar bli allt mer närgångna och rent av hotfulla och jag tänker inte spoila vad som händer men boken slutar med en präktig cliffhanger som gör mig helt tokig av nyfikenhet och läslust. Det sjätte albumet, Hilda och Bergakungen, är utgivet på engelska och det dröjer förmodligen ett tag innan det dyker upp på svenska men jag hoppas att väntan inte blir för lång.

Manus: Luke Pearson
Illustration: Luke Pearson
Förlag: Epix Förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...